Mittwoch, 30. September 2015

Tragom Ćire, od Hutova do Ravnog


Biciklijada za promociju „Ćire“ i južne Hercegovine

Udruženje za promociju biciklizma „Hercegovina Bike“, uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA, u nedjelju, 11.oktobra, organizuje biciklijadu u sklopu projekta „Bicikliranjem kroz istoriju – Revitalizacija uskotračne pruge Ćiro“.

Ruta biciklijade proteže se trasom stare uskotračne željezničke pruge od mjesta Hutovo u opštini Neum do špilje Vjetrenica u opštini Ravno. Trasa biciklijade pretežino je ravničarska, voziće se asfaltiranim dionicama, predviđene su kraće pauze pored starih željezničkih stanica, a u Ravnom je za sve učesnike osiguran besplatan ručak. Nakon toga će se učesnici biciklijade uputiti prema Zavali, gdje će ih publicista Stanislav Vukorep upoznati s istorijom „Ćire i uskotračne pruge, nakon čega je predviđen obilazak špilje Vjetrenica. Zatim će uslijediti povratak biciklista prema Hutovu. Za sve one koji su u slabijoj kondicionoj formi, povratak će biti osiguran servisnim vozila,, koji će cijelo vrijeme pratiti biciklijadu.
Za sve učesnike biciklijade osigurani su prigodni pokloni, a za prvih 100 prijavljenih i majice s vizuelnim identitetom biciklijade i samog projekta.
Start biciklijade predviđen je ispred Osnovne škole u Hutovu s početkom u 11 sati, a polazak vozilima iz Mostara za Hutovo predviđen je u 9 sati.
Prijave za biciklijadu mogu se izvršiti putem linka http://goo.gl/forms/6rArHWEjg8
Organizatori očekuju dolazak biciklista iz cijele BiH, ali i susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
Inače, projekat „Bicikliranjem kroz istoriju – Revitalizacija stare uskotračne pruge „Ćiro“, finansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje: Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II.
Projekat se provodi na području Hercegovine, u opštinama Mostar, Čapljina, Neum, Ravno i Trebinje, te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u opštini Konavle (Republika Hrvatska). Trajanje projekta je 24 mjeseca, a njegovi su nosioci Javno preduzeće „Vjetrenica“ Popovo polje (Bosna i Hercegovina) i opština Konavle (Republika Hrvatska).
Opšti cilj projekta je doprinijeti integraciji ekonomije u pograničnim područjima Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovine kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude – biciklističke staze koja će prolaziti obnovljenom starom uskotračnom prugom „Ćiro“.
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen