Sonntag, 13. September 2015

Šarena LED revolucija


Štedne energetske svjetiljke raznih boja gradove čine sigurnijim, povećava se učinak ljudi i revolucioniziraju Hightech poljoprivredu.
LED svjetlost djeluje pozitivno na ljude. Ko radi u dobrom spektru svjetlosti, postiže puno bolje radne rezultate. Kod uličnih svjetiljki LED povećava se osjećaj sigurnosti prolaznika na ulici. Istovremeno, za gradske uprave, isplati se zamjena starih sa novim svjetiljkama. Njihov vijek trajanja je 100 hiljada sati, što relativuje cijenu nabavke, a minimalizuje troškove održavanja. Ukoliko bi na ulicama evropskih gradova bilo zamijenjeno 60 miliona svjetiljki, mogla bi se napraviti jedna posebna mreža, koja bi bila više od rasvjete. Ona bi sakupljala podatke o saobraćaju, ili medicinske podatke o prolaznicima. Ukoliko prolaznic trebaju pomoć mreža lampi bi mogla poslužiti za slanje poziva ljekarima, za pomoć pacijentima.
LED svjetiljke daju jednu novu dimenziju i poljoprivredi: „Light emiting diodes“ svijetle sa ciljanim spektrom boja. Ovo bi koristilo poljoprivrednicima koji uzgajaju proizvode u unutrašnjim prostorima.
Takozvana LED kiša, sa različitim spektrima svjetlosti, može imati uticaja na psihološke procese kod biljaka, one bi se brže razvijale i rasle, ali i proizvodile tačno željene sadržaje.
Spektar svjetlosti ima uticaj na ukus biljaka. U Japanu se čak razvila i jedna nauka koja se zove psihologija biljaka, a njenom primjenom postigao se rast biljaka u vetikalnim regalima. Pri tome se na površini ne većoj od polovine fudbalskog igrališta, dnevno može proizvesti čak 10 hiljada komada glavica salate. Za tako nešto koristi se 17 hiljada LED svjetiljki.
Proizvodnja je u potpunosti u skladu sa zaštitom okoline, bez đubriva i pesticida, a uz to i klimatski povoljna, jer lampe, pri tom, štede čak 80 posto energije, zbog čega se smanjuje i izbacivanje ugljen dioksida u atmosferu.
Ovakve metode mogle bi naći primjenu na dugim svemirskim letovima, jer astronauti ne bi morali sve što im treba nositi sa sobom, pogotovo svježu hranu, pa bi svjetlosne metode pomagale da oni na tom dugom putu uzgajaju pojedine vrste biljaka, koje bi koristili za hranu. Pri tome bi biljke proizvodile i neophodni kisik. Tako bi astronauti, uz pomoć LED svjetiljki, mogli i jesti i disati, bez nošenja velikog tereta, što povećava potrošnju goriva.
(Izvor:focus)
Priredio: Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen