Pomaže u liječenju grla, malokrvnosti, bolesti bubrega,
dijareje, hemoroida, dijabetesa, kod zarastanja rana.
Svaki njegov dio je ljekovit, plod, list, kora, svijet,
svježe i osušene košpice.
Zdrav kao drijen, kaže se za osobu koja nema nikakve tegobe.
U našem narodu dobro je poznat značaj biljke drojen. koje popularna još od
antičkih vremena. Raste svuda, najviše na suhim, sunčanim i kamenitim stranama
listopadnih šuma. Cvjeta u februaru i martu, a sazrijeva od jula do oktobra.
Plodovi su tamnocrveni, slatko kiselkastog ukusa.
Sadrže veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline,
pektina, tanina i izuzetno mnogo vitamina C. U drenjinana ima dvostruko više
askorbinske kiseline nego u narandži. Plodovi se jedu u svježem stanju,
zamrzavaiu se, suše ili prerađuju u pekmez, marmeladu, slatko, kompot, voćni
sok. Međutim, uprkos tome, što se zna da je ovo šumsko voće ukusno, hranljrvo i
zdravo, u narodu se ne koristi dovoljno.
Svaki njegov dio je ljekovit: plod. list, kora, cvijet,
svježe i osušene kospice. Djelotvoran je u liječenju grla, malokrvnosti,
boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, za brže zacjeljivanje
rana.
Mesnati dio ploda i ulje sjemenki može se koristiti za regeneraciju
kože i sluzokože. Sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi od zrelih drenjina pomažu
kod dijareje i drugih oboljenja organa za varenje. Ukoliko se uz poremećaj rada
crijeva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke.
(izvor:dnevniavaz)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen