Donnerstag, 3. September 2015

Aktuelna voćka: Zdrav ko drijen!


Pomaže u liječenju grla, malokrvnosti, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, kod zarastanja rana.

Svaki njegov dio je ljekovit, plod, list, kora, svijet, svježe i osušene košpice.

Zdrav kao drijen, kaže se za osobu koja nema nikakve tegobe. U našem narodu dobro je poznat značaj biljke drojen. koje popularna još od antičkih vremena. Raste svuda, najviše na suhim, sunčanim i kamenitim stranama listopadnih šuma. Cvjeta u februaru i martu, a sazrijeva od jula do oktobra. Plodovi su tamnocrveni, slatko kiselkas­tog ukusa.
Sadrže veliku količinu prirodnog šećera, organske kiseline, pektina, tani­na i izuzetno mnogo vitamina C. U drenjinana ima dvostruko više askorbinske kiseline nego u narandži. Plodovi se jedu u svježem stanju, zamrzavaiu se, suše ili prerađuju u pekmez, marmela­du, slatko, kompot, voćni sok. Međutim, uprkos tome, što se zna da je ovo šumsko voće ukusno, hranljrvo i zdravo, u narodu se ne koristi dovoljno.
Svaki njegov dio je ljekovit: plod. list, kora, cvijet, svježe i osušene kospice. Djelotvoran je u liječenju grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, za brže zacjeljivanje rana.
Mesnati dio ploda i ulje sjemenki može se koristiti za regeneraciju kože i sluzokože. Sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi od zrelih drenjina pomažu kod dijareje i drugih oboljenja organa za varenje. Ukoliko se uz poremećaj rada crijeva i dijareje javi i groznica, preporučuje se čaj od kore ove biljke.

(izvor:dnevniavaz)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen