Donnerstag, 24. September 2015

Dijamantski mandarin: Vjernost među pticama


Australijska ptica pod nazivom zebra finch (Taeniopygia guttata), poznata i kao diamantski mandarin, ili zebrasta zeba, veoma omiljena ukrasna ptica, ponaša se kao i čovjek, barem u nekom pogledu.
Ove ptice izaberu sebi jednog partnera za čitav život, zajedno dobijaju mlade i odgajaju ih dok ne odrastu. Kao i kod ljudi, ostalo je nejasno zašto ženka ove ptice preferira tačno određenog mužjaka, koji nije ni ljepši ni jači od drugih.
Sada su zoolozi Max Planck instituta za orintologiju otkrili da je sasvim razumljivo što su ptice izbirljive. Parovi ptica koji su sretni u svojoj vezi, navodno, sa mnogo više uspjeha odgajaju njihove ptiće (Plos Biology online). Orintolozi su u jednom eksperimentu napravili susret ovih ptica, i to u četiri grupe po 20 ženki i 20 mužjaka, pri čemu su ženke imale pravo na izbor svog partnera. Polovina parova nakon toga mogla je graditi zajdeničko gnijezdo. Druga polovina je razdvojena i nasumice spojena sa nekim drugim partnerom. Ako se desilo da ovi drugi parovi dobiju mlade, broj uginulih ptića bio je mnogo veći nego kod sretnih parova.
Kod ovih prislinih parova zabilježena je čak i pojava nevjerstva.
Sličnost sa ljudima…?
(izvor:sdz)
Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen