Mittwoch, 4. Februar 2015

Na granici sjećanja: Stare fotografije pričaju - zaboravljeni pogledi

Slika kolone automobila, kockom popločana ulica, drvored s obe strane ulice, visoki zid s desne strane, skretanje jedne ulice ulijevo, vidljiv gornji sprat jedne zgrade s jednokrilnim prozorom sa strane na vrhu zgrade.




Na automobilima se vidi registracija MO, koje su se počele koristiti početkom šezdesetih, „tristać“ s milicijskom oznakom „M“. Po svemu sudeći, radi se o nečijem sprovodu, pogrebnoj povorci, jer kolonu predvodi tzv. mrtvara. Sve to na prvoj slici ne daje baš puno detalja da se odredi tačna ulica i lokacija jednog davno zaboravljenog pogleda u gradu Mostaru. Uz malo truda i naprezanja memorije i uz pomoć dvojice trojice suvremenika ovakvih detalja, ipak se našlo rješenje i za ulicu i za detalje vidljive na prvoj slici.
Za pronalazak rješenja iskorištena je opet jedna druga stara slika, ali malo mlađa od prethodne. To je slika ulice dr. Safeta Mujića, iz vremena kada je demontirana stara željeznička pruga i uklonjene šine. Druga slika je napravljena negdje oko 1967. godine, jer je zadnji „ćiro“ protutnjao kroz Mostar u novembru 1966. godine. U dnu slike vidi se nekadašnja javni zahod – „ćenifa“ kod gimnazije i trafostanica pored nje. A iza trafostanice već počinje betonski zid, koji se vidi i na prvoj slici. Zgrada koja se vidi iza drveća na prvoj slici je zgrada u kojoj je bila prodavnica obuće „Derventa“, a dugačak visoki zid se dugo vremena protezao ulicom Safeta Mujića sve do hotela Mostara, gdje je skretao udesno, prema staroj željezničkoj stanici. Ulica koja skreće u lijevo, na prvoj slici, je nekadašnja ulicu Ante Zuanića, na mjestu gdje je još kasnije započeta izgradnja „staklene banke“, koja nikad nije dovršena. Na samom ćošku ove ulice dugo vremena je bio kiosk, u kome su se prodavale kokice i špice od tikve. Jedan detalj je mnogima ostao u sjećanju, a primjetan je na obe slike. To je jedno drvo, koje je bilo zeleno čitave godine, a nalazilo se preko puta skretanja u ulicu Ante Zuanića i malo je nagnuto prema ulici.
Vremenska razlika između ove dvije slike je ograničena između vremena pojave tablica na autima s oznakom MO i vremena uklanjanja željezničkih šina sa stare željezničke stanice, što znači negdje između 1960. i 1970. godine.

Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago

novasloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen