Freitag, 13. Februar 2015

Bezobzirne ofenzive na tekovine NOB-a

(prenešeno sa Abrašmedia)
 
 
 
 
Obzirom da brojne "nevladine udruge" potpomognute lokalnim političarima, nostalgičnim za vremenima tzv. NDH, obilježavaju stratišta ustaša i njihovih pomagača i to u vrijeme godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske oglasio se priopćenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:
 
Povodom 70. obljetnice oslobođenja Hercegovine, sa glavnim gradom Mostarom, pod nazivom „Mostarska operacija“, u periodu od 6. do 14. veljače 1945.g., u kojoj su sudjelovale 3 (9., 19. i 26.) divizije 8. Dalmatinskog proleterskog korpusa zajedno s 29. Hercegovačkom divizijom s oko 40.000 boraca, naspram oko 20.000 neprijateljskih vojnika (njemačkih, ustaško-domobranskih i četničkih), s pijetetom se sjećamo 450 poginulih i 1.417 ranjenih dalmatinskih boraca i 80 poginulih i 227 ranjenih pripadnika Hercegovačke divizije.
 
Glavni štab Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, povodom te velike pobjede nad neprijateljskim oružanim snagama, uputio je čestitku 8. Dalmatinskom korpusu 15. veljače 1945.g.u kojoj između ostalog piše: „…krv Dalmatinaca prolivena na ulicama glavnog grada Hercegovine još više će cementirati snagu i veličinu naših naroda. Čestitamo junačkim borcima na ovako velikom uspjehu sa čvrstim uvjerenjem da ćete u narednim bitkama za potpuno oslobođenje naše Domovine zadati neprijatelju još teže udarce…“
 
Bezobzirne ofenzive na tekovine NOB-a koje se u posljednjih tridesetak godina, u govornom i pisanom obliku, prezentiraju javnosti nisu ništa drugo nego zloguka i suluda fobija kvazi-povjesničara i politikanata.
 
Predsjedništvo Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije
 
 
 
(AbrašMEDIA)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen