Donnerstag, 5. Februar 2015

„Jedna milijarda ustaje“ 14. februara u Mostaru

Protiv nasilja nad ženama: „Jedna milijarda ustaje“ 14. februara u Mostaru




Globalna kampanja „Jedna milijarda ustaje – One Billion Rising“ protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama nastavlja se treću godinu za redom u Mostaru.
„One Billion Rising“ je inicijativa koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day, predvođen aktivistkinjom Evom Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana.
Procjenjuje se da jedna milijarda žena, djevojaka i djevojčica u svijetu trpi nasilje.
Širom svijeta, milijarda muškarca i žena će plesnom revolucijom ustati protiv nepravde koju trpe žene, te dati podršku svim ženama, djevojkama i djevojčicama svijeta u borbi protiv nasilja.
Vijeće mladih Grada Mostara i Podružnica psihologa Hercegovina, uz podršku aktivistica za ženska prava, nosioci su ove kampanje u Mostaru, a u sklopu koje će se 14. februara na Španskom trgu i u tržnom centru Mepas Mall održati veliku plesnu revoluciju protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.
„Pozivamo sve građane i građanke da se uključe u kampanju. Svako može dati svoj doprinos, simboličnim porukama, slikama, kratkim video zapisom, koje možete poslati na facebook stranicu One Billion Rising Mostar. Načina je mnogo, a svaki svrsishodan je dobrodošao.
Događaj kao što je One billion rising je način da se skrene pažnja na ovaj gorući problem, te da se svijetu pokaže snaga zajedničke borbe, odlučnosti i solidarnosti”, navodi se u saopštenju organizatora.

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen