Freitag, 6. Februar 2015

Mostarci - Aco Golo trči maraton za Guinnesa

(kad je objavljena ova vijest, prvi komentar u Mostaru je bio: Zna li on bola đe je Hiroüšima?
A poznavajući Acu, kažemo: Istrčaće ga!!!)

Aco sretno!
 
Sarajevo - Hirošima 10.000 kilometara

za 100 dana, svaki dan 12 sati,  po 100 kilometara
 


 


Poznati mostarski ultramaratonac Aleksandar Aco Golo priprema se da u 56. godini života trči 10.000 kilometara dug put od Sarajeva do Hirošime i Nagasakija u Japanu.

Golo, koji je do sada trčao više ultramaratona, između ostalog, Mostar – Skoplje, Mostar – Banja Luka te Višegrad – Mostar, planira na svoje, kako kaže, životno putovanje krenuti krajem aprila i stići u Hirošimu na 70. godišnjicu od bacanja atomske bombe, 6. avgusta. Odmah potom nastavlja do Nagasakija, gdje će stići 9. avgusta, kako bi i u tom gradu obilježio godišnjicu tragičnog događaja.

„Na ovaj način, iskazujem svoje poštovanje prema svim žrtvama toga strašnog događaja. Uz to, iskazujem i zahvalnost japanskoj Vladi, koja je u Mostaru napravila osnovnu školu i poklonila nam prepoznatljive žute autobuse. Uz sve to, nedavno su nam dali donaciju za obnovu Kantarevca. To su dovoljni razlozi da i ja njima nešto poklonim“, rekao je Aco Golo za Dnevni list.

Ističe kako planira u 100 dana pretrčati svaki dan po 100 kilometara, odnosno svaki dan će trčati 12 sati.

„Tokom maratona ću svaki dan u komadu trčati 12 sati. Nakon toga će uslijediti tuširanje, odmor i večera. Ujutro lagani doručak i ponovno – trk na noge. Jedva čekam“,rekao je Golo dodao kako ga mnogi prijatelji odgovaraju od dugoga puta.

„ Znam da mogu. Navikao sam se na sve i svašta“, ističe Mostarac, koji se trčanjem i atletikom bavi od svoje mladosti i svaki dan trči barem 10 kilometara..

Golo je izrazio nadu kako će Ambasada Japana u BiH pristati biti sponzor njegova poduhvata s obzirom na velike troškove organizacije

„U mojoj pratnji do Japana uz mene će voziti jedan ili dva kombija kampera. U ekipi će se morati naći po jedan ljekar i fizioterapeut, kao i kuhar. Sve te troškove bez sponzora neću moći iznijeti“, rekao je Aco i dodao kako će tokom poduhvata najmanje posla imati kuhar jer, dok trči, ne jede ništa.

Inače, poznavaoci Ace Gole ističu kako je nemoguće nabrojati na koliko je trčao trka, polumaratona, maratona i ultramatarona, te da se procjenjuje da je do sada obišao cijeli krug oko Zemlje. Bilo to tačno ili ne, ovaj novi Acin poduhvat je hvale vrijedan.
(Fena)
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen