Sonntag, 8. Februar 2015

Kultura sjećanja – Radio prenosi utakmica iz Mostara

Mirko Kamenjašević

 
Radio prenos utakmice iz Mostara


 

(tekst je objavljen 30. januara 2015. godine na portalu Bosnjačko oko, autor: Nadan Filipović, link: http://www.bosnjackooko.com/)

 

Podsjećanje – Mirko Kamenjašević

- Pozdrav, dragi slušatelji! U Mostaru je danas nedjelja!

 
Mirko Kamenjašević, sportski novinar, rođen je u Tuzli 1921. godine, a preminuo u izbjeglištvu u Barceloni 2003. godine. Bio je sportist, atletičar – prvak BiH u šprintu, a aktivno se bavio košarkom i rukometom. Četrdeset godina je radio kao sportski izvjestitelj (spiker) Radio Sarajeva. Bio je prava sarajevska raja. Ma, legenda! Svi su ga voljeli zbog njegove jednostavnosti i velikog smisla za zdrav humor. Doduše, zbog tog svog talenta je više puta suspendiran zbog „provala“ prilikom prenosa fudbalskih utakmica.

Da se podsjetimo na neke od njegovih spikerskih „bisera“.

- Pozdrav, dragi slušatelji! U Mostaru je danas nedjelja!

Na jednoj utakmici na Koševu Asim Ferhatović - Hase je izvodio takve bravure driblujući protivničku odbranu da je radio-reporter Mirko Kamenjašević u trenutcima oduševljenja rekao: "Dragi slušaoci, dok Hasetu ne uzmu loptu, poslušajte muziku iz našeg studija!

Jednom je radio-reporter Mirko Kamenjašević na utakmici Crvenka – Željezničar iz "najslađeg vojvođanskog sela", prateći slobodan udarac Josipa Bukala, u mikrofon rekao: "Dug zalet Bukala, oštar udarac – i lopta je, dragi slušaoci, prohujala preko gola i preko mađarske granice!"

- "I to će biti pogodak, ma kakvi...kurac, opet stativa.

- "Slobodan udarac sa 35 metara, izvest će Bukal...topovski udarac, i to je gol, ne, nije, prečka je, ma sjedi mali pička ti materina ništa ne vidim!"

- "Na stadionu se okupilo 30 tisuća dinara.";

- Loptu je uzeo Ivica Osim. Štraus s Grbavice sad dribla jednog, drugog, trećeg igrača... i dragi slušatelji dok protivnici Osimu ne uzmu loptu ostavljamo vas da slušate bečke valcere iz našeg studija...

- Pejaković vraća Mušiću, Mušić nazad Pejakoviću, to je udarac i gooooooooool... A zajebo sam vas, nije gol, prošlo je pokraj stative... Al' brat, bratu malo je falilo.

-Vahidin Musemić u izglednoj šansi i ništaaa... ali opet Musemić dolazi do lopte, udarac i golman brani, lopta se odbija do Musemića koji upućuje snažan udarac lijevom nogom... prečkaaaaa, prečkaaaa... ali, ali... Musemić ovaj put glavom i opet je promašio... jeb'o mu ja mater smotanu!!!

 

(Napomena: Sasvim nenamjernom zabunom je bila postavljena slika Milojka Pantića umjesto slike Mirka Kamenjaševića. Izvinjavam se posjetiteljima OKA zbog ove greške, jer ko radi taj ponekad i pogriješi. Kao zapete puške su skočili Zijo i Ismet i opomenuli me. Hvala im, a i dvojici koji su mi skrenuli pažnju za tu veliku grešku. Međutim, greške i jesu da se ispravljaju i da ne ostanu greške. Nažalost, našao sam samo jednu staru fotku pokojnog Mirka, ali se ona neda insertirati. Ako bilo tko ima kakvu njegovu sliku i ako mi je pošalje bio bih mu veoma zahvalan. Nadan)

dodani komentari:

- iz Mostara, Sunce zapada zapadno od Bijelog brijega, kiša pada horizontalno, a sudija je produžio utakmicu za 2-3 metra!

- U  Mostaru pada jaka kiša i puše bura do koljena!

tonski zapis:


 

 

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen