Donnerstag, 5. Februar 2015

Komentar - I na kraju nula-nula


StarMo komentar: Ko vam je kriv što ste ratovali?
 

 

 

Napisao F.K
3. februara 2015.

 

Den Haag – Prema odluci Međunarodnog suda pravde, bilo je šta je bilo. Nikome ništa...nula - nula. 

 

Ambiciozno zamišljena i traljavo izvedana tužba za genocid od strane Hravtske, srušila se kao kula od karata. Pravni vajni stručnjaci iz susjedne zemlje nisu, eto znali ni koga bi sudili, pa su za nedjela iz vremena SRJ, optužili Srbiju, koja u to vrijeme formalno-pravno nije postojala!? Usfalilo je žrtava i genocidne namjere...

 

Sa druge strane ni srbijanska tužba za genocid u Oluji nije „pila vode“. 

 

Međunarodna pravda se pokazala kao pragmatični alat za apotekarsko vaganje političkih prilika i odnosa na Balkanu. Od svih zločina, samo je onaj u Srebrenici oglašen genocidom, ali ni za njega SRJ nije kriva, već je samo odgovorna za „propuštanje“. Tako to izgleda kada se sudbine naroda, država i ljudi vagaju na međunarodni sudovima i sudištima.  

Sve postaje statistika; smrt, rušenje, etničko čišćenje, silovanje....Presuda iz Haaga je dramatično suočavanje sa realnostima poltike i međunarodnih odnosa na Balkanu.  Niko ovim neće biti zadovoljan i mitovi na Balkanu će i dalje ostati živi i zdravi. Jedini koji iz svega ovoga izvlače neku korist su oni koji će i dalje da „trube“ o istorijskim nepravdama i međunarodnim zavjerama. Isti oni koji su prvi "isukali sablje", prvi su iza kulisa i "dogovarali rješenja" uz "malu" asistenciju sa strane....  

 

Istoriju pišu pobjednici ili oni koji su bili dovoljno upetljani u cijelu ovu priču, samo da bi sakrili svoju „slavnu ulogu“. Prava istina će se još neko vrijeme kiseliti u arhivama i biće dostupna javnosti, onda kada to više nikome ne bude važno. Dogovoreni rat je okončan, isto tako dogovorenim mirom iz čega je logički poristekla - dogovorena pravda. Ko vam je kriv Balkanci što ste ratovali, poubijali, posijali novo sjeme mržnje i vratili se barem 50 godina unazad! 

 

Sudska strana ratova na Balkanu iz devedesetih godina dobila je svoj epilog. Politička i moralna, tek treba da se napiše. Neće biti ni malo lako, jer su vodeće etno strukture, već zabetonirale kule sazdane od novih-starih mitova za posticanje budućih nesuglasica, uvijek kada „zatreba“. Narod, onaj običan svijet, koji je na svojoj koži osjetio kako to izgleda kada se politika poigra sa životima“podanika“,  sada samo zbunjeno može gledati u prazno i pitati se, „pa dobro i šta sada“? 

 

Ništa. Život ide dalje. Ko osta – osta. Izvn'te, malo smo se zaigrali....

 

(StarMo)

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen