Samstag, 14. Februar 2015

Vukovi ponovo krstare šumama Njemačke








Kako ovih dana javljaju mnogobrojni mediji u Njemačkoj, uzduž i poprijeko ove zemlje krstare čak 34 čopora ovih krvoločnih životinja.
Do 2000. godine, vukovi su u ovoj zemlji važili kao izumrli ili istrijebljeni.
Međutim, posljednjih dana javilo se više građana iz raznih dijelova zemlje sa fotografijama ili video snimcima čopora vukova. Jedna grupa vukova je čak zastala i zurila u pravcu objektiva kamere. Sve ove životinje su potomci samo jednog para vukova iz Saksonije, koji su bili registrovani kao posljednji par, sa nastambom udaljenom oko 50 kilometara od Hamburga.
Petnaestak godina kasnije, kako su to pomno izbrojali aktivisti, lovci i šumari, sada šumama širom Njemačke krstare 34 čopora, ali i nekoliko slobodnjaka. Postavlja se pitanje, da li ovi vukovi predstavljaju opasnost po pse, ali i domaäe životinje iz naseljenih mjesta.
Slučajni prolaznici snimili su grupu vukova kao su napali i ubili jednu srnu, i dok je jedan vuk jeo, drugi je čuvao stražu. Sve ovo se dešavalo na samo osam metara udaljenosti od automobila iz koga su snimci napravljeni. U grupi je bilo ukupno pet vukova, trojica su pobjegla, dvojica su ostala kod plijena, ne dajući da im se smeta kod obroka.
Prošlog ljeta, jedan slučajni prolaznik je kamerom uhvatio vuka kako pliva u jednom jezeru, u lovu na patke. Tom prilikom, vuk, koji je lagano plivao iza patke, nije joj mogao ništa. Patka, kad je osjetila opasnost, izdigla se iznad vode i odletila. Ovom prilikom, radilo se o jednom mladom vuku, koji tek upoznaje i istražuje okolinu.
Ono što posebno iznenađuje prolaznike je kretanje vukova u blizini velikih gradova, kao što je bio slučaj sa jednim čoporom, skoro na kapijama Hamburga. U čoporu su bili vukovi starosti oko godinu dana. Stidljivo, ali, ipak, ponosno, zurili su u kameru žuto zelenim očima.
Njemačka je ponovo područje u kome se kreću vukovi!
Kako je došlo do povratka ovih krvoločnih životinja, koje fasciniraju, ali i plaše ljude od njihovog djetinjstva. Već je prošlo više od vijekaa i po, od kako je ova životinja skoro iskorijenjena sa ovih područjaa, a 2000. godine važila je čak i za istrijebljenu vrstu. Međutim, od kada su se pojavili prvi primjerci, svake godine ih je bivalo više, i sada su došli na registrovana 34 čopora. Njihov krug kretanja se kreće od 150 do 300 kvadratnih kilometara.
Jedan vuk, kada bude star godinu do dvije, napušta čopor, traži partnera i svoj krug kretanja, tako to kažu stručnjaci. Ove životinje preko noći mogu prevaliti od 50 do 70 kilometara.
Jednog vuka su prije nekoliko godina opremili odašiljaćem i pratili njegov signal na udaljenosti od 1500 kilometara, negdje u pravcu Rusije. Vukovi ne jedu svaki dan. Pauza između dva obroka ponekad im može iznositi i do dvije sedmice. Oni love i jedu, srne, jelene, divlje svinje, ali i miševe i zmije. Kad jedu, pojedu i do 5 kilograma mesa odjednom. Često love sami. Kad su u pokretu sa čoporom, svaki vuk ima svoj zadatak. Dok jedni gone plijen pred sobom, drugi ga čekaju u zasjedi i love, skačući i hvatajući plijen direktno za grlo, presjecajući krvne žile.
Vukovi, nakon lova žele svoj mir. Izbjegavaju ljude, gradove i buku, kad god je to moguće.
Ako se u njihovoj blizini nađe neki pas i uplaši ih, oni tada napadaju. Zbog toga, važi pravilo, na područjima na kojima su registrovani vukovi, psi se moraju držati na lancu.
Vukovi su, inače, na području Njemačke pod zaštitom države. Ukoliko neko ubije vuka, prijeti mu kazna zatvora do pet godina.
(izvor:bild)

Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen