Freitag, 11. Oktober 2019

Zvijezda Rođenih: Ubiratan Brandao de Souza





(tekst koji slijedi objavljen je na portalu klix.ba dana 10. oktobra 2019.)

Brandao: Zaljubio sam se u Mostar, želja mi je nastupati za reprezentaciju BiH

Ubiratan Brandao de Souza već treću godinu je u Mostaru, ali nikad nije igrao bolje. Ovaj krilni napadač Veleža zabio je devet golova u Premijer ligi i sedam posljednjih svojih Rođenih. S ekipom portala Klix.ba prošetao je Starim Gradom te govorio o Veležu, Mostaru, karijeri, svojim ciljevima...
Brandao govori samo portugalski te nam u komunikaciji pomaže Veležov kondiconi trener Jasmin Trnovac. U komunikaciji s bogatom kolonijom iz Južne Amerike Trnovac je nezamjenjiv.

Brandao nam na početku govori kako se nivo nogometa u Premijer ligi znatno razlikuje od onog u Prvoj ligi Federacije, u kojoj se prve dvije mostarske sezone borio. Tad je u Veležu dominirao pritisak da se svaka utakmica mora pobijediti, sad je nešto lakše.
"U Federalnoj ligi se nije mnogo igralo, više je naglasak na duel igri. Došao sam do izražaja jer sam zaista mnogo radio, ali i zbog toga što se u Premijer ligi već hoće igrati. Klubovi forsiraju više pas igru i to mi odgovara. Najteže je bilo igrati protiv Zrinjskog, vidi se da posjeduju sjajan kvalitet", kaže on.

Nastavlja kako je Velež loše startao sezonu, ali su promjena trenera i dolazak Feđe Dudića značili značajan napredak u analizi protivnika te taktičkoj nadogradnji cijele ekipe i igrača pojedinačno.
"Značajno sam napredovao u igri u oba smjera, jer mislim da sam nadogradio i defanzivno kretanje", priča Brandao koji je u Veležu značajno i fizički napredovao, dobio osam kilograma i sada ima snage da se nosi s premijerligaškim igračima.

Zaljubio se u Mostar, klub i raju, ali služba je jedno, a družba drugo. Cilj je naravno kroz nogomet osigurati finansijsku egzistenciju.

"Ovdje se ne može zaraditi koliko u evropskim klubovima. Radim naporno, trudim se i napredujem. Želja mi je da ostvarim transfer u neki jak evropski klub, igrati nogomet na višem nivou", kazao je.
U ostvarivanju ličnih ciljeva igrači iz Brazila znali su zaigrati i za reprezentacije zemalja u kojima su igrali. Ni ovaj dvadesettrogodišnji Brazilac se ne bi mnogo premišljao kad bi poziv stigao.

"Teško se u Brazilu probiti do reprezentacije, znamo kakva je konkurencija. Kad bi se otvorila prilika, volio bih zaigrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Mislim da čak na krilnim pozicijama ima prostora i za mene", smatra lijevo krilo Veleža kojem je Neymar uzor u svijetu nogometa.
Kaže nam kako uživa u Mostaru, jer je grad lijep i pun turista. Publika je od početka prepoznala njegov trud i mnogo mu znače povici odobravanja s tribina.

"Nigdje drugo u Bosni i Hercegovini ne bih igrao osim u Mostaru, samo u Veležu naravno", kazao nam je na kraju Brandao.
(klix.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen