Donnerstag, 24. Oktober 2019

Umro najstariji čovjek na svijetu



Ko je mogao računati s tim, da će, samo sedam dana nakon objavljivanja vijesti o proslavi 114. rođendana Gustava Gernetha, najstarijeg čovjeka na svijetu, stići vijest da je napustio ovaj svijet.

Preživio je dva svjetska rata, nikad nije provodio ni jednu dijetu, Gustav Gerneth iz Havelberga u Njemačkoj, vjerovatno najstariji čovjek na svijetu, mirno je zaspao u svom domu, samo sedam dana nakon proslave rođendana. To je potvrdila njegova porodica novinama “Magdeburger Volksstimme”. Umro je u svojoj kući, što je i bila njegova želja, napisano je u novinama.
Sve do 110. godine sam je savladavao sve poslove u svakodnevnom životu u kući i oko kuće. Sam sebi je kuhao hranu, izbacivao smeće, a kasnije mu je u tome pomagala njegova unuka. Donedavno su ga zanimali aktuelni dnevni događaji, te je rado slušao unuku dok mu je čitala novosti iz novina. Uživao je gledajući fudbalske utakmice na tv.

Gerneth je rođen 15. oktobra 1905. godine u Šćećinu. Preživio je dva svjetska rata i rusko zarobljeništvo. Bio je završeni mašinbravar i mašinista. U vojsci je radio kao mehaničar aviona. Za vrijeme DDRa, pedesetih godina, održavao je gasne lampe javne rasvjete u gradu Havelbergu. U penziju je otišao 1972. godine. Kroz ruke su mu prošle bezbrojne valute. Oženio se 1930. godine. Njegova supruga je umrla prije 31 godinu. Sa njom je dobio i odgojio tri sina, koji su u međuvremenu već umrli.

2015. godine, na 110. rođendan, upisao se u zlatnu knjigu grada Havelberga, čime je potvrđena njegova velika vezanost za ovaj grad. Do prije nekoliko godina je sa svoga prozora svakodnevno posmatrao radove na izgradnji katedrale. Kada su radovi tamo pošli naopako, lično je na to upozorio gradonačelnika.

Prošle sedmice je gradonačelnik Havelberga Bernd Poloski posjetio i lično čestitao Gustavu njegov rođendan. U najužem krugu svoje porodice Gerneth je poželio da dočeka i slijedeći rođendan. Povodom vijesti o smrti Gernetha, gradonačelnik je rekao: “Upravo zato što je njegov rođendan bio tek prije nekoliko dana, njegova smrt nas je sve dirnula. A bila je privilegija, doživjeti ga tako urednog, na njegov počasni dan”.
(mdr)

(spagos)

Na ovu vijest jedan moj svakodnevni “mitstreiter” (kolega) mi reče:

-Nikad ne bih poželio doživjeti 114. rođendan!
-Zašto?
- Pa samo sedam dana iza toga moraš umrijeti!?

PS. Njemačka riječ “mitstreiter” dolazi od riječi “streiten mit”, prepirati se, što se koristi kao naziv za onoga sa kim si svakodnevno na kafi, prepireš se, ili raspravljaš oko svake stvari. U našem jeziku, drug, kolega, jaran...
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen