Sonntag, 13. Oktober 2019

42,195 kilometara ispod dva sata



Kenijac Eliud Kipchoge je istrčao maraton za 1:59,40. Atletska federacija neće priznati svjetski rekord.

Uslovi su bili idealni zahvaljujući milionskim ulaganjima: Eliud Kipchoge srušio je granicu u maratonu. Bila je to trka između marketinške podrške i vrhunskih sportskih performansi.





Ponekad ga je teško bilo i vidjeti. Kad su se brojne TV kamere usmjerile prema trkačima oko Eliuda Kipchogea s prednje strane, Kenijac bi se skoro zavukao u svoju bijelu trkaću odjeću među trkačima koji su trčali sasvim uz svjetskog rekordera u maratonu. Tako su Kipchogea su štitili od vjetra, a on lično je prikazan poput sprintera na Tour de France. Bila je to pratnja za najbržeg trkača na duge staze na svijetu.
Pratnja je bila uz Kipchogea čitavih 42,195 kilometara kroz Bečki prater. Otprilike na svaka četiri kilometra naizmenično su se mjenjali tzv. pejsmejkeri. U krugu od 9,6 kilometara braća Ingebrigtsen trčala su ispred Kipchogea. Opet i iznova: svježe i istaknute noge na strani Kipchogea. Podrška od ukupno 41 trkača, sa ukupno 55 medalja sa Olimpijskih igara i Svjetskih prvenstava, došla je na ovaj izazov – koji je organizovan za mnogo novca. Oni su trebali pomoći ovom projektu "spuštanja na mjesec", kako je Kipchoge opisao ovaj eksperiment.

Kipchoge je sada ono što je Neil Armstrong u svijetu svemirskih ljudi. Podignuo je granice, stupio na „novu zemlju“. 34-godišnjak je prva osoba koja je istrčala maraton za manje od dva sata. Uspio je da pretrči 100 metara u 17 sekundi, 422 puta zaredom. Kipchoge je održavao potrebnu brzinu trke preko 21 kilometar na sat i trčao je prosječno 1000 metara u 2:50 minuta. Krajnji rezultat: 1: 59,40 sati.





Istorijski rezultat bez potvrde

Kenijac je istrčao maraton za manje od dva sata, Atletska federacija neće da prizna svetski rekord
Olimpijski šampion i svjetski rekorder Eliud Kipchoge postao je prvi atletičar koji je istrčao maraton za manje od dva sata, ali se to neće računati kao svjetski rekord.
Kipchoge, Olimpijski šampion i svetski rekorder je maraton u Beču istrčao za sat, 59 minuta i 40 sekundi, ali taj rezultat neće biti priznat kao svetski rekord pošto trka nije bila otvorenog tipa.
On je tokom trke imao podršku 36 "pejsmejkera" koji su mu pomagali da održi tempo i to je jedan od razloga zbog kojeg Međunarodna atletska federacija neće priznati rekord.
Također je trčao iza automobila, što po pravilima IAAF nije dozvoljeno.
Trčeći prosječnim tempom od 2,50 minuta po kilometru, Kipchoge je već na polovini trke bio 11 sekundi ispred planiranog vremena.
Svjesni da će ispisati istoriju, na oko 500 metara pre cilja, Kipchogea su napustili "pejsmejkeri" kako bi sam prošao kroz cilj.
- Ovo pokazuje da ljudsko tijelo ne poznaje granice. Sada sam to ja uradio, očekujem da će više ljudi to učiniti poslije mene - rekao je Kipchoge.
Današnji maraton u Beču bio je njegov drugi pokušaj da 42.195 metara istrči za manje od dva sata. U prethodnom, u Monci 2017, bio je sporiji za 26 sekundi.

Aktuelni svjetski rekord u maratonu, koji je Kipchoge postavio u Berlinu 2018. iznosi 2:01,39.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen