Samstag, 19. Oktober 2019

Ni biljka ni životinja – novi misteriozni organizam





Jedno misteriozno stvorenje trenutno izaziva veliku pomutnju u pariškom Zoološkom vrtu:
"Blob" drži svijet nauke u neizvjesnosti jer se organizam ponaša kao životinja, a izgleda poput gljive. Iako nema ni mozak ni želudac, organizam je sposoban za učenje i može apsorbirati hranu.
"Blob" je jedna od misterija prirode. Jednoćelijski organizam može činiti nevjerovatne stvari iako je bez očiju, usta, želuca i mozga.
Pariški zoološki vrt, Parc Zoologique de Paris, u srijedu je javnosti predstavio žućkasto-smeđu gljivicu od sluzi. Od subote ću je moći pogledati i posjetioci.
Jednoćelijski organizam je sposoban da se kreće bez nogu, ritmički pomičući plazmu naprijed-nazad u svojoj ćeliji. Sa sobom donosi i nevjerojatnu sposobnost regeneracije u roku od dvije minute, ako je prepolovite.
Međutim, posebno vrijedna pažnje je, kako ističu istraživači, da "blob" može učiti, pa čak i prenijeti znanje na pripadnika iste vrste, iako nema mozga. Ako spojite dve mrlje, ona koja je stekla znanje, preneće ga na drugu Čak i bez želuca i usta, ovaj organizam može uzimati hranu i probaviti je uz pomoć jednog enzima.
"Blob" je nazvan po naučnofantastičnom horor filmu B produkcije iz 1958. godine, kod nas preveden kao „Gruda“, u glavnoj ulozi je igrao mladi Stiv MekKvin, a u filmu vanzemaljski organizam uništava sve što mu se nađe na putu u malom gradu u Pensilvaniji.
(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen