Sonntag, 22. Juli 2018

Suša otkrila do sada izgubljene monumente







Vode je sve manje, službe za hitnu pomoć i vatrogasne jedinice su non stop u pogonu.
Nekoliko zadnjih sedmica traje talas vrućine na Britanskom ostrvu, najduži od 1976. godine. Dok je u mnogim mjestima izdat crveni alarm upozorenja zbog prijetnje od šumskih požara, sušni period je iskoristio dr. Toby Driver, kako bi napravio spektakularne fotografije Velsa iz vazduha. Viši istražilac Kraljevske komisije za antičke i itorijske spomenike Velsa proveo je nekoliko zadnjih sedmica na planinama Centralnog i Južnog Velsa. Već poznate prostore snimio je tokom sušnog perioda i fotografijama dokumentovao već odavno izgubljene spomenike. Obrisi temelja se jasno mogu raspoznati iz vazduha i pokazuju sela, kuće i tvrđave. Pojavili su se u vrijeme suše, jer duboko ukopane stijene i kamenje, potencijalni stari putevi ili temelji, onemogućavaju kultivaciju usjeva.
Okolina i kod visokih temperatura ostaje zelena, dok požutjela trava omogućava pogled na ono što je ispod nje, i ono što je nekada bilo na zemlji. Čak i jedna do sada neotkrivena rimska farma u blizini Langstona (Južni Vels) ukazala se tokom vrućine. Impresivne su slike i osušenog rezervoara Nant y Moch i Gaer Fawr Hillfort. Nekada stalno zaposjednuta tvrđava nije bila viđena u zadnjih 30 godina.
Za Drivera sve to nije bilo dovoljno. Aerheolog sada želi da leti malim avionom iznad Sjevernog i Južnog Velsa, prije nego što sljedeća kiša ne ukloni sada vidljive tragove. Otkrića napravljena ljetos donijeće dosta posla istraživaču u zimskom periodu. On želi sva mjesta ovako otkrivena ucrtati na jednu kartu i istražiti njihovo istinsko značenje.
(welt)


(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen