Donnerstag, 26. Juli 2018

Na polovini ljeta







36°C Sahara - ljeto u Njemačkoj (Bild, 26. juli 2018.)

Ljeta kao da i nema tamo gdje ga inače treba biti u ovo doba godine, a ima ga tamo, gdje ga ovakvog, u ovo doba godine nikad nije ni bilo. Luda igra klimatskih promjena

Evropa diše na škrge, temperature skaču do 40 stepeni, ali u BiH stiže novi talas kiše, pljuskova i gromova!
I dok gotovo cijela Evropa diše na škrge, u Bosni i Hercegovinu, ali i regionu, ljeta gotovo da i nema. Talas vlažnog zraka, uz kišu pljuskove i grmlljavinu nastavit će se i narednih dana, a ništa bolje neće biti ni u avgustu.
Nastavljaju se nezapamćene vrućine diljem Evrope. Prema najavama meteorologa, vrhunac toplotnog vala očekuje se krajem ove sedmice, izuzetno velike vrućine ovog mjeseca zahvatile su Francusku, osobito Pariz, koji se bori i sa velikim zagađenjem zraka. Ne preporučuje se vožnja automobilima, a maksimalna brzina kojom se smiju kretati je 20 kilometara na sat
Riječ je o vrsti zagađenja koja se događa samo ljeti tokom velikih vrućina. Ozonski omotač se transformira zbog sunca, vrućine i nitrogen-oksida koji proizvode automobili.
Novi val vrućine, upozoravaju meteorolozi, zahvatit će područje od Španjolske pa sve do Skandinavije. Osobito su na udaru djeca i starije osobe.
Vrije i u Njemačkoj. Do kraja sedmice ponegdje se očekuje i 40 Celzijevih stupnjeva u hladu. Vrhunac vala vrućine očekuje se u četvrtak i petak, izrazito visoke temperature očekuju se u Madridu, Parizu, Frankfurtu. Amsterdamu i Stockholmu.
Ono što će milionima ljudi teško pasti jeste to što ni noći neće donijeti znatnije osvježenje.
l dok gotovo cijela Evropa diše na škrge, u Bosni i Hercegovinu, ali i regionu, ljeta gotovo da i nema. Talas vlažnog zraka, uz kišu pljuskove i grmljavinu nastavit će se i narednih dana, a ako je vjerovati poznatom meteorološkom sajtu Accuweather, nakon jula, i cijeli avgust će pratiti promjenljivo i kišno vrijeme, sa prosječnom temperaturama oko 26 stepeni.
Jedino će na jugu BiH temperatura dosezati 30-tak stupnjeva ili nešto više. no bez izrazitih ljetnih vrućina.
Bh. meteorolozi ne usuđuju se davati precizniju dugoročnu prognozu, ali za naredna tri dana najavjuju mnogo kiše i gromova.
(sarajevograd)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen