Montag, 16. Juli 2018

Francuska prvak svijeta



Fudbaleri Francuske osvojili su titulu prvaka svijeta, drugi put u istoriji, pošto su u finalu u Moskvi savladali Hrvatsku 4:2.
Francuska je prva ekipa koja postigla četiri gola u finalu Svjetskog prvenstva, od Brazila 1970. godine.
Hrvatska je prvi put igrala u finalu Svjetskog prvenstva i ovo joj je najveći uspjeh u istoriji.
Hrvatska je bolje počela utakmicu, imala je više loptu u posjedu, ali nije uspjela da napravi ozbiljnu šansu, a Francuska je povela poslije prve prilike. Antoine Griezmann je iz slobodnog udarca centrirao pred gol, Mandžukić je zakačio loptu glaovm i poslao je u mrežu.
To je bio 12. autogol na Svjetskom prvenstvu, što je rekord, a takođe i prvi u finalu u istoriji Mundijala.
Poslije toga šansu je imao Domagoj Vida, poslije centaršuta Luke Modrića, ali je prebacio loptu preko prečke. Francuzi su u 23. minutu kombinovali preko Paula Pogbe i Kyliana Mbappea, koji je bio jedan na jedan sa Vidom, ali je hrvatski fudbaler dobro intervenisao.
U 29. minutu Hrvatska je iskoristila dominaciju na terenu i izjednačila. Centrirao je Modrić, lopta je došla do Perišića, koji je prebacio na lijevu nogu i pogodio mrežu sa 15-ak metara. To je bio njegov treći gol na šampionatu.
U 35. minutu, poslije protesta francuskih fudbalera, argentinski sudija Nestor Pitana pregledao je snimak sporne situacije pred golom Hrvatske i procijenio da je Perišić igrao rukom, pa je dosudio jedanaesterac. Griezmann je bio precizan i u 38. minutu donio je novo vođstvo “trikolorima”.
Hrvatska je bila bolja i na početku drugog dijela utakmice, prvi je zaprijetio Ante Rebić, koji je dobro šutirao, ali je golman Hugo Lloris dobro intervenisao i prebacio loptu preko prečke.
Utakmica je prekinuta u 52. minutu pošto zbog ulaska nekolicine ljudi u teren, ali je obezbjeđenje brzo intervenisalo i meč je poslije minut nastavljen.
“Trikolori” su stekli dva gola prednosti u 59. minutu. Pogba je počeo akciju, dodao je loptu do Mbappea, koji je proigrao Griezmanna, a on je ostavio loptu Pogbi. Prvi pokušaj Pogbe bio je izblokiran, ali je on poslije odbijene lopte sa ivice šesnaesterca poslao loptu pored Subašića.
Novi gol Francuska je postigla u 65. minutu, a strijelac je bio Mbappe sa 20-ak metara. To je bio njegov četvrti gol na turniru.
Hrvatska je smanjila zaostatak u 69. minutu golom Mandžukića, poslije velike greške francuskog golmana, koji mu je dodao loptu pred samim golom.
Hrvatski fudbaleri su poslije toga pokušavali da postignu još neki gol, ali nisu uspjeli, pa je Francuska drugi put postala prvak svijeta.

Modrić, Mbappe, Kane i Curtois obilježili prvenstvo


Kapiten reprezentacije Hrvatske, Luka Modrić, proglašen je najboljim igračem Svjetskog nogometnog prvenstva koje se proteklih 30 dana igralo u Rusiji.
Priznanje za najboljeg mladog igrača dobio je francuski napadač Kylian Mbappe, dok je zlatnu rukavicu, priznanje za najboljeg golmana turnira, pripalo čuvaru mreže Belgije Thibautu Courtoisi.
Sa šest postignutih golova Englezu Harryju Kaneu pripala je zlatna kopačka.
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen