Samstag, 28. Juli 2018

Pitanje vremena: Ledeni brijeg pred Grenlandom


Pet kilometara dugi ledeni brijeg, iza šerenih kuća mjesta Inaarsuit na Grenlandu, djeluje kao poslijednja opomena pred klimatskom katastrofom. Ovom selu sa 169 stanovnika, koje se nalazi na zapadnoj obali Grenlanda, oko četiri sata leta sjeverno od glavnog grada Nuuka, prijeti potop.
Plutajuća masa glečera je nestabilna, nekoliko gromada se već odlomilo od brijega i pljusnulo u more, što je izazvalo talas plime, koja prijeti da uništi čitav Inaarsuit. Dio ovog mjesta je već evakuisan. Stanovnici su u stvari navikli na grenlandske ledene brijegove, ali jedan ovako veliki, još se nije pojavljivao. U međuvremenu je ledeni monsrum već trebao potonuti.
Prethodne zime, Arktik je bilježio rekordne sumnjive plus temperature. U februaru je led bio toliko tanak, kao nikada do sada, još od 1978. godine, od kada se ovdje vrše meteorološka mjeranja.
Otkidanje ledenih brijegova je u uskoj vezi sa klimatskim promjenama. Okruženje Inaarsuita je zapravo hladni pol Grenlanda. Prosječna temperatura u julu iznosi 5,5 stepeni, a u martu minus 20,1 stepena Celzijusa.
Iz fizičkih razloga, ledeni brijeg viri iz vode tek sa svojom jednom sedminom. A to je posebno opasno za plovidbu brodova.
Zaliv u kome se glečer zaustavio naziva se Baffin Bay, koji se proteže do obala Kanade. Nazvan je tako po jednom moreplovcu, koji ga je oplovio 1616. godine.
U blizini mjesta Inaarsuit nalazi se mjesto pod nazivom Upernavik, što u prevodu znači “Mjesto gdje se provodi proljeće” i gdje  vladaju tradicionalno najbolji uslovi za lov polarnih medvjeda.,
(focus)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen