Freitag, 13. Juli 2018

Prvih 20 minuta




Ovo je vjerovatno najbolja knjiga za pokretanje tijela i uma!

Oduševila nas je knjiga Gretchen Reynolds ‘Prvih 20 minuta’, vrijeme u kojem doista možete polučiti rezultate bolje i od onih kada dugo trenirate umjerenim intenzitetom

Gretchen Reynolds, novinarka koja već više od desetljeća piše za New York Times i razbija mitove o vježbanju, zaintrigirala me naslovom: “Prvih 20 minuta: najnovije znanstvene spoznaje otkrivaju kako vježbati bolje, trenirati pametnije, živjeti dulje”.
Puno obećanja za jednu knjigu! Međutim, dosad dostupna istraživanja objavljena samo u specijaliziranim znanstvenim publikacijama, pretočena su u lako štivo za plažu, zanimljivo i informativno, nakon čijeg čitanja teško da ćete ostati sjediti.
Odgovori na pitanja: vježbati kratko ili dugo, ujutro ili navečer, trčati ili hodati, istezati se prije treninga ili ne, ali i kako zadržati tijelo mlađahnim i zdravim, nalaze se u ovoj knjizi koju svakako pročitajte. Neki će vas dijelovi iznenaditi, a neki ne, što će reći da je ovo #cool knjiga!
Svi znamo da je kretanje i vježbanje zdravo ali smo s druge strane svakodnevno suočeni s uvriježenim mišljenjima koja su često jednostavno kriva.
Trkači, koji, kao i ja, trče već neko vrijeme, sigurno su čuli opće prihvaćenu teoriju da će si s vremenom “razvaliti” koljena i da puno trčanja uopće nije zdravo. Iako je doista hodanje evolucijski jedna od najboljih i najprirodnijih aktivnosti za ljude, trkači također mogu odahnuti jer: “trajno vježbanje štiti koljena, a ne djeluje destruktivno na njih”.
Istraživanje objavljeno u europskom časopisu “Skeletal Radiology“, a utemeljeno na snimanju koljena maratonaca u rasponu od deset godina, pokazalo je da su unatoč satima treniranja, njihova koljena ostala “mlada”. #cool
Moram priznati da sam se oduševila pročitavši da čak i samo dvadeset minuta visoko intenzivnih intervalnih treninga (intervali) doista može polučiti rezultate bolje i od dugih sati treniranja umjerenog intenziteta.

Vrijeme je kapital i ponekad ga je teško pronaći za duge treninge. Čak i ako za duge treninge imate vremena, u svoj raspored obavezno uključite kratke i brze treninge“.


Pripreme za polumaraton i maraton upravo će uz pomoć tzv. fartleka (drugo ime za visoko intenzivne intervalne treninge) dovesti do boljih rezultata (čak do 4% bolje vrijeme!), ali ono što je važnije, intervali dižu vaš tzv. VO2 max ili najveću količinu kisika koju osoba može primiti u pluća i rasporediti po mišićima (čitaj: kondiciju).
Za top formu nikako nemojte izbjegavati treninge snage, pogotovo one koji koriste težinu vlastitog tijela (ali teretana je isto #super). Upravo treninzima snage najlakše ćete usporiti gubitak mišićne mase koji nas sve čeka kako starimo.
Dr. Philips, fiziolog sa Sveučilišta McMaster kaže da je: „Redovito vježbanje teretom moćna i učinkovita mjera protiv starenja skeletnog mišića.“ A svi mi bar malo pokušavamo zaustaviti taj neizbježan proces.
Rušeći desetljećima stvaranu rutinu, američka vojska tijekom posljednja dva desetljeća značajno je izmijenila način treniranja svojih novaka. Trbušnjaci su “out”. Za njih kažu da su totalno nefunkcionalni.
Američki vojnici, prema preporuci stručnjaka, za vježbe snage koriste vlastito tijelo i neke yoga poze. #zgodno Možda neki od njih, baš kao i ja, piju manje od 1,5 l vode dnevno. Tko god se nalazi u toj skupini, izgleda može odahnuti. Naše tijelo je jako dobar „stroj“ i žeđ je fiziološka potreba koju treba slušati.
Ako niste žedni, ukratko, istraživanja kažu, vjerojatno vam ne fali tekućine. Ako pak jeste – pijte. Nevjerojatno je, da je zbog porasta popularnosti maratona i sveopćeg mišljenja da je ispijanje vode jako važno, u SAD-u je nekoliko ljudi umrlo zbog „prepijanja“ vodom, ali nitko nije umro od dehidracije.
Kada uzmete ovu knjigu u ruke, pokušajte čitati stojeći ili radite pauze od sjedenja. Naime, bilo kakvim kretanjem, čak i samo stajanjem činimo našem tijelu puno više dobroga nego sjedenjem.
Sjedilačkim načinom života i ne-kretanjem znatno utječemo na starenje svog tijela. Od mozga do mišića, kostiju i zglobova, možda to većina i ne želi čuti, ali da, sve će statistički gledano brže starjeti i brže odumirati ako se premalo krećete!
(coolclub.com)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen