Montag, 4. September 2017

Uzbuđenja pomračenja sunca




Situacija sadrži nešto nadrealistično, pa se fotografija, na prvi pogled, čini kao da je neka kompjuterska animacija.
Na jednom razapetom užetu, između dvaju kamenitih litica, visoko u planini, kreće se, u stvari pleše, jedan čovjek. Fotografija je prava, a i scena, takođe. Sasvim kratki pogled na dio slike gore desno je dovoljan. Naime, u tom trenutku se događala scena dana: pomračenje sunca, koje je 21. augusta prekrivalo dijelove SAD od zapadne ka istočnoj obali.
Red Bull je iskoristio ovaj svjetski događaj za svoju promociju i poslao izuzetnog sportistu Alexa Masona na “Randevous Mountain” da za vrijeme od dvije i po minute tame pređe preko dva i po centimetra širokog užeta. Scenu je posmatrao i fotografisao fotograf  “National Geographica”.
Alex Mason je tek navršio 20 godina. Sa penjanjem je počeo kad mu je bilo 11, a tada je počeo i sa pripremama za održavanje ravnoteže na visoko postavljenim užadima.
Pet godina kasnije, na njegov 16. rođendan, postao je svjetski prvak u ovoj disciplini, najmlađi svih vremena.
A sada randevous sa zamračenim suncem. Kakva fotografija, za album legendi.
Dvije i po minute dolina Jackson Hole u Wyomingu bila je pod sjenkom mjeseca.
Ukupna dužina užeta između dvije stijene bila je 22 metra. Sve se dešavalo na 3000 metara nadmorske visine.
Na planini neobičnog imena “Randevous Mountain”, nalazi se najopasnija pista za skijaše na svijetu, zloglasni Cobert's Couloir, odakle se pruža mogućnost izvođenja skokova sa okomitih stijena, ili prelazaka preko njih
A kako se na slici vidi, običnim posjetiocima, a naravno i skijašima,  na raspolaganju stoji žičara, koja godišnje izveze na hiljade znatiželjnih, kako bi se približili uzbuđenjima Cobert's Couloira.
(izvor:focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen