Mittwoch, 6. September 2017

Ljubičasti raj u kasno ljeto






Svake godine u kasno ljeto, priroda se poigra bojama u regionu između Hamburga i Hanovera, u Njemačkoj, i pretvori ga u čudesno lijepi spektakl boja. Kako to govori jedna stara legenda iz ovih krajeva, u periodu između 8.8. i 9.9. svake godine ovdje cvjeta vrijesak.
Ljubičasta biljka podarila je svoje ime krajoliku Luenebrger Heide (Heide – vrijesak). Ova biljka je vrlo skromna i veoma brzo se raširi i na neplodnom zemljištu. Kada i kako brzo će vrijesak procvjetati, zavisi i od same lokacije na kojoj raste. Oficijelni barometar cvijeća pokazuje da vrijesak na ovdašnjem zemljištu cvjeta stoprocentno, dok je na nekim susjednim terenima taj procenat upola manji.
Kako je nastala ova slikovita priroda?
U neolitskom priodu, u ovom kraju su se naselili prvi zemljoradnici, koji su od šume pravili oranice. Zbog nedostatka đubriva morali su napustiti ovo zemljište, a tada je zemljište osvojila ova skromna biljka. Danas se po ovom zemljištu kreću bezbrojna stada ovaca, ali i turista.
Vijekovima kasnije, ovo područje su otkrili brojni turisti i posjetioci, koji svoje dane odmora planiraju za pomenuti period godine, kako bi uživali u ljepoti boja, ili kako to neki stručno nazivaju, u terapiji boja.
(izvor:bild)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen