Samstag, 2. September 2017

Put oko svijeta sa 50 eura u džepu











Kada je Christopher Schacht (23) prije tačno 1.511 dana krenuo na veliko avanturističko putovanje, imao je u džepu tačno 50 eura. Nije imao pojma ni kuda će, ni dokle će stići. Sada, nakon 4 godine, 1 mjesec i 21 dan, vraća se kući. Živ i zdrav.
Zavirio je u najskrivenije kutke zemljine kugle, susretao dobre ljude, upadao u mračne opasnosti, pronašao boga i susreo ljubav svog života. Kad se osvrne unazad, ostalo mu je više šarenih i lijepih, nego opasnih slika.
Christopher je rođen u malom mjestu Sahms, pedesetak kilometara istočno od Hamburga. Svih 378 stanovnika ovog malog mjesta sa nestrpljenjem očekuje njegov povratak sa puta, koji je započeo 1. jula 2013. godine.
Kako kaže, nakon završene mature, sa 50 eura u džepu prvo se dočepao Amsredama u Holandiji, a onda je slijedilo oko 100 hiljada kilometara, pješke, putevima, brodovima, vojnim konvojima. Vidio je 45 zemalja, preplovio Atlantik, Pacifik i Indijski okean.Tokom puta, radio kao „mali“, na brodovima, jedrenjacima, u najdubljim džunglama Južne Amerike, kao tragač za zlatom…
Iza putovanja su ostale slike sa tragačima za zlatom u Guyani u Južnoj Americi, na Grand Sabani u Venecueli, slika sa grupom učenika iz Južne Koreje, koji su htjeli sliku s njim zbog njegove plave kose. Popeo se na vrhove odakle je uživao u pogledu na Colcha  klisuru u Peruu. Kroz Iran se prevezao u vojnom konvoju, a u Indiji je učestvovao u jednom Holi festivalu, gdje su ga obojili tradicionalnim bojama. Početkom avgusta ove godine došao je u Rim, gdje se susreo sa svojom velikom ljubavi Michael, s kojom se 18 mjeseci dopisivao preko facebooka, a onda su se sreli u Indiji i zaljubili. Iz Rima je krenuo na zadnju etapu svog puta. Pravac rodno mjesto.
Sada su četiri godine putovanja iza njega.
„Radujem se domaćem hljebu, našem pivu i musliju. Sve ovo sam savladao uz pomoć boga, koga sam spoznao usput“.
Posljednja fotografija, nakon četverogodišnjeg putovanja, bio je selfie sa familjom, ocem, majkom, bratom i sestrom.
Nakon povratka sa puta oko svijeta, Christopher sada želi studirati teologoju.
(izvor:focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen