Montag, 4. September 2017

Najveći dvorac od pjeska na svijetu




Najveći dvorac od pjeska, visok je 16,68 metara, napravljen je u nemačkom gradu Duisburgu.
Za ovo čudo od pjeska bilo je potrebno 3.500 tona sitnog pjeska i tri nedjelje rada 19 umjetnika iz deset zemalja. Dvorac stoji na području Nordparka, u nekada industrijskoj zoni ovoga grada.
U protekli petak dvorac je upisan u Guiennesovu knjigu rekorda, jer je od dosadašnjeg rekordera viši za dva metra.
Pješčani dvorac je ukrašen poznatim turističkim atrakcijama kao što su atinski Akropolj, Krivi toranj u Pizi i slično. Dvorac će se moći da se vidjeti samo do 24. septembra.
Tokom rada na dvorcu, i nakon njegovog završetka, do sada ga je vidjelo preko 180 hiljada posjetilaca.

Pravljenje kula od pjeska odavno više nije dječija igra, tvrde naučnici, koji su ovoj popularnoj dječijoj igri sa plaže dali jedno "više", naučno značenje.
Po njima, savršena kula od pjeska zavisi od tanane ravnoteže mase, koja se sastoji od 99 procenata pjeska i jednog procenta vode.
Holandski i francuski istraživači proveli su sate gradeći kule od pjeska u svojim laboratorijama, kako bi došli do komplikovane matematičke formule za stabilnu i dugotrajnu pješčanu strukturu.
Njihov savjet je da ne treba koristiti previše vode, već tek toliko da se zrnca pjeska spoje.
"Pri optimalnoj koncentraciji, mogu se sagraditi kule visoke i do pet metara", ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Nature Scientific Reports.
Naučnici vjeruju da će rezultati njihovog istraživanja biti od koristi u građevinarstvu, posebno na polju strukturalne stabilnosti. 

(izvor:bams)


(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen