Samstag, 23. September 2017

Nebeske pojave: Vatrena kugla iznad kontinenta?



U četvrtak veče na nebu iznad Kelna i Rajnlanda iznenada je zašištalo zeleno svijetlo. Nakon što je dosta građana vidjelo ovo misteriozno svijetlo eksperti iz DLR, Njemačkog centra za zračni i svemirski saobraćaj, odmah su dali objašnjenje ovog fenomena.
Pored dosta fotografija koje su uspjeli snimiti iznenađeni građani, jer je sve to trajalo svega nekoliko sekundi, najspektakularniji snimak je stigao sa web kamere jednoga hotela u Sauerlandu. Kao raketa sa zelenim tragom, nepoznati gost iz svemira proletio je svojom putanjom. Za snimak je bilo idealno vrijeme. Sunce je već bilo zašlo, a na nebu nije bilo ni oblačka. Međutim, za amaterske snimke mnogi nisu imali vremena, jer je trag na noćnom nebu nestao za nekoliko sekundi. Neki jedva da su uspjeli uzeti mobitel ili kameru u ruke, a drugima od iznenađenja nije to ni palo na pamet, a kad su se toga sjetili, bilo pa prošlo.
I pored toga facebook i twitter su samo nekoliko sekundi iza pojave bili prepuni komentara i kakvih takvih fotografija.
Stručnjaci iz DLR-a su vrlo brzo dali svoje ojašnjenje kako bi se skinula svaka sumja o mogućim posjetiocima iz svemira. Prema njima radilo se o čvrstoj čestici iz našeg, sunčevog sistema, odlomljenom komadu od jednog asteroida između Marsa i Jupitera, koji je bio je na kursu kolizije sa zemljinom kuglom, Dok se slični sitniji komadi tokom godine mogu posmatrati kao zvijezde padalice, ovaj komad je bio veći i stvorio je vidljivi svjetlosni trag. Kako kažu, odlomljeni komad je bio veličine pesnice, a došao je sa visine od oko 80 kilometara iznad zemlje. Došavši u zemljinu atmosferu, zbog velikog trenja, pretvorio se u vatrenu kuglu, kojaje, nakon što je u potpunosti izgorila, nestala u zemljinoj atmosferi.
Mnogi su nakon ovog objašnjenja sa nevjericom upitali: Velika samo kao jedna ljudska šaka?
Kugla se kretala brzinom od oko 70.000 km/h, i u pet, šest sekundi proletila preko kontinenta u pravcu od istoka ka zapadu i ugasila se na visini od oko 20 kilometara iznad zemljine površine.
Nije bilo nikakve opasnosti po avione koji su u to vrijeme bili u vazduhu.
Institut za planetarna istraživanja pri DLR inače ima 12 instaliranih kamera za praćenje sličnih pojava. Kako kažu sličnih pojava, ali manjeg intenziteta, dešava se pedesetak godišnje. Sada su upravo dobili još jedan slučaj za stručnu analizu. Vjerovatno će ubrzo izaći sa rezltatima analize najnovijeg slučaja.
(izvor:express)


(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen