Dienstag, 7. Juli 2015

Pariški Triangle: Odobrena gradnja kontroverznog projekta




U centru Pariza niknuće objekat od stakla, pod nazivom „Triangle Tower”.
Francuska prijestonica bi u roku od 5 godina mogla do¬biti svoju neobičnu građevinu, u vidu trokuta od stakla, budući da je gradska skupština, konačno, odobrila ovaj kontroverzni projekt. Neboder će biti prva građevina sličnog tipa u sa¬mom jezgru Pariza, izgrađena u posljednjih 40 godina. Triangl Tower je projektovao švicarskog arhitektonski studio „Hercog & de Meuron“, biće iz¬građen u južnom dijelu Pariza, a u njemu će biti smješteni poslovni pro-stori i jedan hotel.
Dok su protivnici projekta stav protiv gradnje obrazlagali činjenicom kako Pariz ima sasvim dovoljno poslovnog prostora i neme potrebe za novim, pogotovo kad je u pitanju ovako luksuzni objekat. Gradonačelnik Pariza je nakon odluke Gradskog vijeće o gradnji rekao da će ovom zgradom Pariz dobiti jednu novu atrakciju.
Posljednja zgrada sličnog tipa u Parizu, toranj „Montparnasse” izgrađen je 1973. godine. Da li će se sa odobrenjem izgradnje ovog objekta otvoriti mogućnost gradnje još nekih novih, sličnih objekata, za kojima vlada interes investitora, sačekaće se neko vrijeme.
Poređenja radi, znak raspoznavanja Pariza, Eifelov toranj, visok je 324 metra, a građen je u periodu od 1887. do 1889. godine, za Svjetsku izložbu Exposition Universelle 1899. godine u Parizu, kao sjećanje na stotu godišnjice francuske revloucije.
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen