Donnerstag, 2. Juli 2015

Deset godina od upisa Starog mosta na UNESCO listu


Deseta godišnjica upisa područja Starog mosta Starog grada Mostara na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine svečano će se obilježiti 3. i 4. jula različitim sadržajima na više lokacija u Mostaru.
Manifestacija obilježavanja, za Mostar i BiH uistinu važnog događaja, jer je riječ o upisu prvog spomenika kulturne baštine na UNESCO-vu popisu iz BiH, započeće u petak jutro konferencijom pod nazivom „Historic Urban Landscapes“- „Istorijski urbani pejzaži“.
Na početku konferencije, domaćim i inostranim učesnicima obratiće se prigodnim riječima Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u BiH i Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta Federacije BiH.
U radnom dijelu konferencije, prvo će se razgovarati o očuvanje urbane baštine: „Sadašnji trendovi u globalnom kontekstu, razvoj koncepata i prakse prema definiciji nove urbane AGENDE u kontekstu post-2015., Preporuka o istorijskim urbanim pejzažima i UNESCO-ov Izvještaj o ulozi kulture i istorijske baštine u održivom urbanom razvoju – Sveučilište iz Venecije Roberto Zancan.
Sljedeće teme su: Očuvanje urbane baštine upisane na Listu svjetske baštine – o čemu će govoriti prof.Daniele Pini, Primjeri primjene HUL-a – slučajevi Ferrara (Italija) i Kairo (Egipat) , prof. Daniele Pini , Izazovi očuvanja urbane baštine – slučajevi u Hrvatskoj, prof. Joško Belamarić
Drugi dio konferencije nosi naziv „Izazovi post-konfliktne rekonstrukcije“, a o temi :Svjetska baština, Grad Mostar : „Područje Starog Mostar, Starog grada Mostara“: Konzervacija / Master plana / uloga Agencije „Stari Grad” / projekti za poboljšanje gradske infrastrukture, govoriće prof. Amir Pašić
U trećem dijelu tema je: Istgorija utvrđenih naselja / gradova u Bosni i Hercegovini, a biće upriličena i prezentacija studija provedena od strane ICOMOS – koju će izložiti Ferhad Mulabegović, dipl.ing.arh. U završnom dijelu konferencije uslijediće zaključci i preporuke.
U večernjim satima u staroj gradskoj jezgri biće upriličeno svečano otvorenje dućana Mujage Komadine (Mala Tepa 1), a tom prilikom obratiće se Đorđe Miličević, zamjenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara.
Kao kruna svečanosti na platou ispod Starog mosta u petak veče. u 22 sata, održaće se koncert pod nazivom „Most koji grli obale“. Prije koncerta, uzvanicima i gostima, obratiće se gradonačelnik Ljube Bešlić, koji će zajedno s bivšim gradonačelnikom Mostara Safetom Oručevićem, uručiti nagradu Centra za mir Irini Bokovoj, direktorice UNESCO-a, koja će se, takođe, tom prigodom obratiti, kao i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.
Svečani koncert filmske i klasične muzike povodom obilježavanja 10. godišnjice upisa Starog mosta i stare gradske jezgre na UNESCO-vu listu Svjetske kulturne baštine na platou ispod Starog mosta direktno će od 22 sata prenosit BHT 1, a nastupiće : Simfonijski orkestra Mostar, solistica: Ana Rucner, violončelo- Zagreb pod dirigentskom palicom Damira Bunoze.
Program:
1.Lijepa Emina – Sevdalinka – tekst Aleksa Šantić, aranžman Damir Bunoza
2.Muzika iz filma Henry IV- tema: Oblivion, Astor Piazzola, aranžman Thomas Buritch
3. Muzika iz filma Šindlerova lista, tema iz istoimenog filma, autor John Viliams, aranžman Đelo Jusić
4.Muzika iz televizijske serije „U registraturi“, autor Arsen Dedić, aranžman Damir Bunoza
5. Muzika iz filma Pirati s Kariba, autor Hans Zimmer, aranžman Mahir Sarihodžić
6.W.A.Mozart: Serenada – Mala noćna muzika, prvi stavak – Allegro
7.J.S.Bach: Uvertira – Suite No 3 – Air
8.L.Sorkočević: Simfonija No 3 u D-duru
Prozu i poeziju Ive Andrića, Alekse Šantića, Maka Dizdara i Pabla Nerude, govore: Alma Fazil Obad, pjesnikinja, Robert Pehar i Nedžad Maksumić, glumci.
U subotu, drugog dana svečanosti na istom mjestu, na platou ispod starog mosta za sve građane Mostara i njihove goste, s početkom u 22 sata Gradska uprava Mostara organizuje koncert Željko Joksimovića i prijatelji, Petar Grašo, Jelena Tomašević, Tonči Huljić).
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen