Montag, 6. Juli 2015

Ljetna zabava: Skok tranguze kod nas i u svijetu







Kod nas se skok tranguze primjenjuje najčešće za zabavu, kad se raja iskupa, isunča i sjedne pored obale, u blizini vode, a onda nekome padne napamet da ih onako vruće poprska.
U takvoj prilici, dolazi u obzir samo skok tranguze, jer se njim izaziva najviše štrapa, ali i najveći efekat zabave, ljutnje, psovki, što se može shvatiti i kao poziv na još jedno kupanje, prije nego što se pođe kući. Tranguza se primjenjuje skoro uvjek gdje za skok ima barem metar visine iznad vode. Kod nas ga još zovu i ćupice, jer skakač savije i ruke i noge, pa u letu najviše liči na ćup koji leti u vodu.
U drugim krajevima, ovaj skok ima drugačiji naziv. U Njemačkoj ga nazivaju „Arschbombe” ili „bomba na guzicu”, što u korijenu riječi ima slično značenje kao i naša tranguza. Pored tog naziva, ovaj skok ima i nazive „Kartoffel”, krompir, „Schmalle Katze”, savijena mačka, pa i „Yogi cannonball“, nešto kao „yogi topovsko đule”, itd.
Uglavnom, ovaj skok smo smatrali za nekakav skok bez veze, za zabavu, jer, onaj ko želi pokazati da zna skočiti u vodu, kad dođe negdje na kupanje, ukoliko postoji mjesto za skok, najčešće će skok izvesti na glavu, laste, ili prevoja. Pogotovo ako dubina vode nije poznata, jer se kod tih skokova ne upada duboko u vodu.
U svijetu. ova vrsta skoka ima zvanični naziv „Splashdiving”, što bi se u slobodnom prevodu moglo reći kao z„aroniti sa štrapom”, što, takođe, nije daleko od istine.
E, sve ovo je napisano da bi se došlo do glavne stvari. U ovim skokovima u svijetu se već provode takmičenja, a već se doguralo do nivoa Svjetskog prvenstva. Aktuelni svjetski prvak u splashdivingu, ili skokovima tranguze je Nijemac Christian Guth (30). On daje svoje mišljenje o ovom skoku, napominjući da je skok tranguze za neke način da se iskažu, što više štrapa, to više pažnje, ali više i ljutnje onih koje su tom prilikom popraskani. Za izvođenje skoka tranguze veoma bitno je da čitavo tijelo bude napregnuto. Što je naprezanje veće, efekat skoka je veći, pri čemu treba izbjeći mogućnost pada na leđa ili na stomak, što može biti veoma bolno. Naravno, skakač mora računati da ovim skokom vrlo lako može biti i ismijan.
Pored obe savijene noge pri skoku, pogotovo sa malo većih visina, preporučljivije je jednu nogu držati savijenu, a drugu ispruženu, tako da se tom ispruženom nogom se probija površina vode, koja je tvrđa što je visina skoka veća, tako da bi skok sa obe savijene noge, a pogotovo direktno na stražnjicu mogao biti vrlo bolan. Pri tome je važna i masa. Što više mase, štrap je veći.
Naravno skok tranguze mogu praviti i žene, a tamo gdje se skače splashdiving, ovakvi skokovi se skaču u obe kategorije, sa skakaonice visoke 10 metara.
Pri skoku je vrlo bitno zaštititi butine, tako da je skok tranguze preporučljiviji u šorcu, a u svakom slučaju, ako je visina veća, bolje je imati i jedne normalne kupaće ispod šorca, kako bi bili sigurni da će ono što je ispod biti sačuvano od razbijanja.
Na pitanje zbog čega engleski naziv splashdiving, a ne Arschbombe, svjetski šampion odgovara da je sa ova dva pojma: Arsch, guzica, i bomba, bilo veoma teško proći kod zvaničnih sportskih organizacija, kao i kod sponzora. Takmičenja se odvijaju pod imenom splashdiving, a svi znaju da se ovdje radi o tranguzi. Tako je to objasnio svjetski šampion u ovim skokovima.
Kao takmičarski sport, splashdiving se provodi od 2004. godine. Od tada, u svijetu postoje jedinstveni kriteriji i mjerila sistema takmičenja. Tamo gdje se organizuju takmičenja, postoje gradska, državna, kontinentalna i svjetska takmičenja.
Naravno, sportska disciplina spada u kategoriju ekstremnih sportova, zbog opasnosti kojoj su izloženi takmičari. Prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo je održano u Schweinfurtu u Njemačkoj,
(izvor: splashdiving)
Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen