Dienstag, 7. Juli 2015

Godišnja opasna zabava sa bikovima u Pamploni


U gradu Pamploni na sjeveru Španije u ponedjeljak je počela tradicionalna proslava San Fermina, zaštitnika regije Navarre, poznata u svijetu po opasnoj trci s bikovima.
Hiljade ljudi u bijelim majicama i pantalonama okupile su se u poneeljak na glavnom trgu Pamplone, gdje je u 12 sati ispaljena raketa u znak početka najluđe proslave u Španjolskoj koja će bez prekida trajati sedam dana.
„Živio San Fermin!“, uzviknuo je gradonačelnik Pamplone Joseba Asiron, nakon čega je masa podigla u vazduh crvene marame uz gromoglasni povik „Živio!“.
Crno vino prštalo je na sve strane pretvarajući bijele majice u ljubičaste na trgu pretijesnom za sve okupljene, gdje je temperatura prelazila 40 stepeni Celzijusa.
U utorak u osam sati ujutro počinje prva trka s bikovima, koja je prijašnjih godina odnijela četiri ljudska života, posljednji put 2009. godine.
Trčanje ispred bikova traje oko dvije minute i 30 sekundi. Nekada su istim gradskim ulicama pastiri vodili bikove u arenu u kojoj bi se održavala korida, odnosno borba s bikovima gdje uglavnom pobjeđuje toreador, a bik završi na tanjurima lokalnog stanovništva.
S vremenom su građani počeli učestvovati u vođenju bikova, tjerajući ih pri tom novinskim papirom, a kada su se pridružili stranci običaj je prerastao u najpoznatiju špansku feštu, koju je ovjekovječio američki pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ernest Hemingway u svom romanu „A sunce izlazi“.
Prije 11 godina, dogodila se najdramatičnija proslava, kada su bikovi proboli 16 osoba.
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen