Samstag, 4. Juli 2015

Mostarske svečanosti povodom 10. godišnjice upisa Starog mosta na listu UNESCO

3. juli 2015.







3. juli 2015.

- Izložba panoa „Svjetsko nasljeđe u BiH“
- Koncert pod Starim mostom 


U okviru manifestacije „10 godišnjica upisa Starog mosta i Starog grada Mostara na UNESCO Listu svjetske baštine“, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH upriličila je sinoć izložbu panoa „Svjetsko nasljeđe u Bosni i Hercegovini“ u restaurisanom objektu, dućanu Mujage Komadine u Mostaru.
Ista postavka predstavljena je u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u Strazburu povodom predsjedavanja BiH Odborom ministara Vijeća Europe. Izložbu je 23. juna svečano otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Koncertom Simfonijskog orkestra Mostar i programom „Most koji grli obale“ u podnožju Starog mosta, u petak naveče, nastavljeno je obilježavanje deset godišnjice upisa Starog mosta i stare gradske jezgre na UNESCO-ovu Listu svjetske kulturne baštine
Direktorica UNESCO-a Irina Bokova kazala je kako je Mostar snažan simbol onoga što se sve može uraditi kada se ljudi ujedine.
„Ovaj grad utjelovljuje stvarnost da katolici, pravoslavci, muslimani i židovi mogu živjeti zajedno u miru. Pokazuje moć kulture da gradi mostove između različitih zajednica i pokazuje da raznolikost može biti pokretač razvitka”, istaknula je Bokova.
Po njenim riječima, nikada ne možemo zaboraviti 9. novembar 1993. godine, kada je Stari most srušen, ali to sjećanje ne smije zatamniti njegovu obnovu i svečanost otvaranja u julu 2004, godine.
Bokova je istakla kako je Mostar primjer cijelom svijetu da je dijalog između kultura moguć, a da mir nije samo moguć, već je i realnost.

(izvor: tekstovi novasloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen