Sonntag, 25. August 2024

Prije 57 godina – TV program u boji

 






A sada pritisne crveno dugme: U okviru Međunarodne izložbe radija u Berlinu, nasmejani Willy Brandt, tadašnji vicekancelar SPD u Velikoj koaliciji, imao je čast da pokrene revoluciju u njemačkim dnevnim sobama. Ali dugme za sliku u boji bilo je samo attrappe dugme; u stvari, tehničar je okrenuo prekidač iza scene.

Od 25. avgusta 1967. godine TV stanice su emitovale svoje slike u boji; Barem za otprilike 6.000 Zapadnih Nijemaca koji bi sebi mogli priuštiti takav uređaj. Za Waltera Brucha, izumitelja tehnologije za živopisne slike, daljnji razvoj američkog standarda u njemački PAL sistem (Phase Alternating Line), na kojem je radio od 1962. godine, bio je vrijedan truda. Mnoge evropske zemlje usvojile su ovaj izum.

Showmaster Hans Rosenthal pitao je istraživača 1971. zašto tehnologiji nije dao ime. Odgovorio je: "Pa, šta biste pomislili da sam ga nazvao Bruch (lom, prekid)?"

Danas njegov rad ima samo istorijski karakter. PAL, sa digitalnim svijetlećim diodama, danas više ne igra nikakvu ulogu u digitalnoj televiziji.

(welt)


Kratki osvrtna neke datume razvoja TV kod nas:



Televizijski program na teritoriji Jugoslavije počeo je sa emitovanjem novembra 1956. godine kao eksperimentalni program TV Zagreb. Godine 1958. 23. avgusta pod imenom Televizija Beograd, početak je eksperimentalnog emitovanja programa TV Beograd koji je dio Jugoslovenske radio-televizije (JRT). Iste godine, 11. oktobra, počelo je emitovanje eksperimentalnog programa TV Ljubljana, a 28. novembra svečanom akademijom povodom Dana Republike koja je direktno prenošena iz Narodnog pozorišta u Beogradu Televizijski studiji u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani pokreću zajednički Jugoslovenski eksperimentalni televizijski program. Ovaj događaj označio je početak televizijskog emitiranja u bivšoj Jugoslaviji, a ubrzo su slijedile i druge republike sa svojim televizijskim centrima. Početak televizijskog emitovanja u BiH bio je 1961. godine, kada je Televizija Sarajevo prvi put emitovala televizijski program iz studija Radio Sarajeva. Tada je samo pet posto bh. stanovništa posjedovalo TV prijemnik.

Televizijski program u boji, počeo je da se emituje na Drugom programu TVB, svečanim prenosom iz novog studija 31. decembra 1971, zatim redovnim programom od 1. januara 1972. godine.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen