Samstag, 17. August 2024

Film za spašavanje westerna

 








Zašto je film "Horizont" toliko važan Kevinu Kostneru?

Holivudska legenda Kevin Costner (69) rizikovao je sve, čak i sopstveni novac, da bi realizovao svoj novi ep "Horizont" - omaž vesternu.

U Njemačkoj će prvi od četiri dijela biti na velikom platnu 22. avgusta.

Nevjerovatno: Kostner, koji je jedna od rijetkih zvijezda koja je uspješno prenijela western žanr u 21. vijek, morao je da se bori za ovaj filmski serijal decenijama.

„Horizont“ se dešava u Novom Meksiku 1861.

Sadržaj 1. dijela: Pretače američkog građanskog rata potresaju južnu Sjevernu Ameriku. Apači pokušavaju da se nasilno brane od okupacije njihove zemlje od strane bijelih pionira. Filmska serija je više puta odbijana i Kevin Costner je imao poteškoća da je finansira. Malo ko je vjerovao da western u četiri dijela može biti uspješan. Zbog toga je glumac uložio 100 miliona dolara (skoro 92 miliona eura) sopstvenog bogatstva da “Horizont” postane stvarnost. Čak je pozajmio i svoje imanje od deset jutara u Santa Barbari da bi ga finansirao. Obnovio je svoju kuću kako bi mogao da montira filmove tokom snimanja. I ne samo to: Costner je preuzeo ulogu producenta, režisera, koscenarista. I glavnog glumca.

Potpuna posvećenost, pun rizik i puna strast za western ep koji priprema od 80-ih. Toliko je postao zadubljen u materijal tokom godina da je čak i svom sinu (koji sada ima 15) dao ime po liku koji je izmislio, Haynes!

Zašto mu je ovaj film toliko važan?

“Osjećao sam se kao da je vrijeme u mojoj karijeri, da ispričam priču. Ovo je ono što sam htio reći. "Samo je moje vrijeme", kaže Costner za Deadline.

Pričanje priča, obrada onoga što se dogodilo - to je ono što Costner decenijama radi sa svojim western filmovima. Plesovi s vukovima (1990.) zaokupili su publiku uzbudljivim uvidima u život na američkoj granici, a istovremeno su prikazali dublji i uvažavajući prikaz Indijanaca.

Prekretnica u žanru westerna, koji je ranije zanemarivao takve perspektive.

„Proveo sam svoju karijeru uronjen u američku istoriju – i ružne i lijepe dijelove,“ kaže Kostner. Plesovi s vukovima, Silverado (1985), Wyatt Earp (1994), Open Range (2003). Ovi filmovi su prikazali ne samo oštre, često brutalne aspekte zapadnog života, već i ljudske emocije i sukobe koji su definirali to razdoblje. I to je upravo ono na čemu Costner želi graditi.

“Horizont” je podsjetnik da je western žanr, koji ne samo da može zabaviti, već i prenijeti dublje istine o ljudskosti, slobodi i borbi za opstanak. I upravo zbog toga filmska serija nije samo Costnerovo životno djelo, već je i toliko važna za gledaoce.

(bams)

Z.N.

(Novasloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen