Mittwoch, 28. August 2024

Iz stare štampe – Najnovije iz Mostara, Jugoslavenski list, od 19. augusta 1927. godine

 


U Jugoslavenskom listu od 12. augusta 1927. godine, objavljena je rubrika “Najnovije iz Mostara”, koju je uređivao redovni dopisnik iz Mostara.


Hrvatski Blok pomaže Hravtsku Zajednicu

Mostar, 18. augusta. Nosilac liste Hrvatske zajednice dr. Cvjetan Spužević i učitelj Mijo Šunjić otputovali su u agitaciju u ljubuški srez. Hrvatski Blok, koji je odustao od isticanja svoje liste, na preporuku dr. Trumbića, pozvao je svoje pristaše u Hercegovini da glasaju za listu Hrvatske Zajednice, na kojoj kandidira prof. Juraj Puljić.

Dr. Bjelovucić, koji je agitovao u čapljinskom i stolačkom srezu, takođe nije istakao listu, kako je namjeravao. Lista dr. Spuževića je deseta po redu i zadnja. - N.K.

-:-

Mostar, 18. augusta. U nedelju 21 o.mj. održaće radićevci zbor u Kočerinu kod Širokog Brijega. Govoriće gg. Preka i Merdžo.

-:-

Opet politička globa.

Mostar, 18. augusta. Danas je poglavar gradskog sreza kaznio sa 300 dinara globe i 10 dana zatvora Saliha Humu, što se pogrdno izrazio o Smaji Ćemaloviću, predsjedniku radiklanog odbora i kandidatu na listi dr. Laze Markovića. - O.S.

-:-

Prijete mu duhovi

Mostar, 18. augusta. Trgovac sitničarijom Jovan Srbić poslao je policiji dugo pismo u kojem javlja da mu noću prijete neki duhovi, pa poziva policiju u pomoć. - N.K.
-:-
Uhvaćen vampir

Mostar, 18. augusta. Danas je policija uhvatila Miloša Porovića, 30-godišnjeg seljaka rodom iz sela Beograda kod Nevesinja, koji je kao “vampir”, bombardovao kamenjem kuću gđe Anice Kolakuše. Kažnjan je policijski sa 20 dana zatvora i biće protjeran u zavičajno mjesto. - O.S.

-:-
Pregazio dijete

Mosstar, 18. augusta. U ulici Mujage Komadine biciklista Ilmija Čerkić je pogazio 5-godišnje dijete Safeta Sapuha. Dijete je dobilo ozbiljne ozlijede na glavi i otpremljeno je u bolnicu, a Čerkić je zatvoren. - O.S.

-:-

Izgred narednika

Mostar, 18. augusta. Noćas u 1 sat narednik Božo M. u veselom raspoloženju ispalio je hitac iz revolvera pred javnom kućom, što je izazvalo uzbunu u građanstvu. Narednik je jedva uhvaćen. - O.S.

-:-

Uklanjanje ženske posluge

Mostar, 18. augusta. Veliki župan mostarske oblasti izdao je naređenje da se do 1. septembra imade ukloniti sva ženska posluga iz svih javnih lokala. - O.S.

-:-

Smrt trgovca

Mostar, 17. augusta. Danas je pokopan trgovac Todor Šparavalo. Ostavlja za sobom brojnu obitelj.

-:-

prilog: Džamija Koski Mehmed pašina (Agence Rol) 1927.

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen