Montag, 5. August 2024

Odmor za oči - Da li ovdje vidite imalo Dunava?

 


Da, da, ispod se zapravo nalazi voda. „Nabada“ je naziv za živu gužvu na Dunavu kod Ulma. A za “nešvabe”: Ne, to nije švapski izraz za golo kupanje, već prije regionalna iskrivljenost pojma "Hunter baden" ili "dolje na kupanje".

Disciplina je svakako manje komplikovana od riječi: uđete u čamac i pustite se da plutate niz Dunav. Cijela stvar po svojoj popularnosti odgovara Alemanskom ili Kölnskom karnevalu.

Mala razlika: na “Nabadi”, koja je održana u ponedjeljak, manje učesnika se presvlači. Ovdje su riječni drugovi u kojima je izražena sva ludost: jednorozi, flamingosi ili vlastite samogradnje.

Inače, razlog opuštenosti je takozvano „Veliko pismo zakletve“ s kraja 14. vijeka. Svaki gradonačelnik Ulma uzima ovo kao priliku da jednom godišnje javno polaže račune svojim građanima. Danas rijetko ko u Ulmu zna zašto se onda mora zaroniti u hladnu vodu za „Nabadu“.

Bujna „Nabada“ na Dunavu uvjek prati godišnje podsjećanje na „Velike zakletve“ iz 1397. Njom je okončana duga borba za vlast između patricija i zanatskih cehova u Slobodnom carskom gradu Ulmu. Zagarantovao je svim poslanicima gradskog parlamenta jednako pravo glasa i obavezao gradonačelnika da podnosi godišnje izvještaje. Međutim, u njoj nema ni jedne jedine riječi o nekakvom kupanju u Dunavu?

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen