Mittwoch, 21. August 2024

Iz stare štampe – Razno iz Mostara, Jugoslavenski list, od 19. jula 1927. godine

 


U Jugoslavenskom listu od 19. jula 1927. godine, objavljena je rubrika “Razno iz Mostara”, koju je uređivao redovni dopisnik iz Mostara.


Smrt od vrućine.

Mostar, 17. jula. Juče u 1 sat poslije podne od vrućine je umro Ilija Mucović, željeznički zvaničnik star 50 godina. On je prenosio neke stvari u vagon i upravo kad se popeo na stepenicu zbog nesvjestice pao je na tle. Prevežen je u bolnicu, gdje je umro za nekoliko min. Konstatovano je da je kap nastupila zbog velike vrućine.

-:-

Spomenik za sjećanje na Mostar

Mostar, 17. jula. Braća Palate iz Mostara odselili su sa svojom porodicom u Carigrad. U znak sjećanja među prijateljima na Neretvi su dali napraviti spomen ploču. Ona je ovih dana dovršena i postavljena na Limanu pod novim mostom.

-:-

Pad s pećine na Neretvi

Mostar, 17. jula. Juče se na Neretvi kupao Ibro Delić star 10 godina. S jedne pećine, gdje je bilo mnogo djece, popuznula mu se noga i pao je s visine od 8 m. Pao je na desnu stranu i prebio desnu ruku. Noge je jako ozlijedio, a prsni koš je prignječen.

-:-

Gladna djeca napadaju prolaznike

Mostar, 17. jula. Jedan njemački turista doživio je danas na starome mostu jednu interesantnu epizodu. Dvoje djece ga je uhvatilo za obje ruke vičući: “Gospodine, ja ću te poljubiti, daj dinar, jer ću umrijeti od gladi”. On nije ništa razumio, nego je u čudu gledao kako ga djeca ljube i tegle na obje strane. Dao im je dinar i rekao: “Nigdje ovo nisam doživio. Ovo je treći put da sam danas u Mostaru bio direktno napadnut radi dijeljenja milostinje”.

Sirotinje ima svugdje, a u Mostaru više nego igdje. Ima oko 50 starih ljudi i žena, naročito muslimana, koji se jedva kreću ulicom i uznemiruju prolaznike. Trebalo bi da gradska općina ustanovi sirotinjski dom. Svi će Mostarci pristati da plaćaju izvjesnu sumu za mjesečnu

lanarinu da se ovo povlačenje nemoćnih po gradu izbjegne. Žalosno, da se ova djeca od 7 godina rano uče prošnji.
-:-
Goni sina u zatvor.

Mostar, 17. jula. Zbog krijumčarenja maltarine jedan je seljački dečko osuđen na 150 Din. globe ili 10 dana zatvora. Sa dečkom je bila majka. Kad je čula osudu potapkala je sina po leđima: “Idi ti, moj sinko, u zatvor nije sto dana. Mnogo je platiti 150 Dinara, kad se na taj način ne mora plaćati. Idi, idi, bar ćeš se malo odmoriti”.


prilog: Mostar 1927.

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen