Samstag, 24. August 2024

Na mjestu hodočašća

 


Merilin Monroe je umrla 4. avgusta 1962. godine. Njen grob je postao mjesto hodočašća obožavatelja i onih koji traže smisao. Godinama je fotografkinja Amy Gaskin dokumentovala moć ovog mjesta, koje je za neke ljude posljednje sredstvo spasa.

Uzor: Obožavatelji poput Monike često se mogu naći na grobu Marilyn u Westwood Village Memorial Parku u Los Angelesu, koji se oblače i stiliziraju onako, kajo je to nekada činila glumica.



Carla i Robert su na grob stavili dva buketa, za dvije ličnosti pokojnice: ružičaste ruže za Normu Jeane, i crvene za Marilyn.



Kelly i Haley poziraju u odjeći na grobu Marilyn. Kelly je glumica, ona glumi Monroe čak i na sceni. Haley kaže da je oduvjek osećala posebnu povezanost sa plavom ikonom.



Odanost je velika riječ za Roya: Od prije 50 godina, sada već 80 godiünjak, putuje iz New Yorka u Los Angeles na godišnjicu smrti Monroe, kako bi joj ga obilježio na grobu.

Neki to vole brzo: glumičin kolumbarijum obložen mermerom nalazi se direktno u maloj ulici - posjetioci čak ne moraju ni da izaći iz auta, da bi se pomolili, dok prolaze pored.

Blisko njenom srcu: Donna se decenijama divi Monroe – čak toliko, da je Engleskinja obezbjedila grobno mesto u blizini svog idola, a čak je uzela i njeno srednje ime.

Svako ovde ima svoju vezu sa Merilin Monro.

Uriah, 20, sa Floride, osjeća Monroinu blizinu na nadgrobnom spomeniku koji je prekriven usnama koje se ljube. Njena baka ju je naučila kako da stavi ruž za usne "baš kao Marilyn".



Greg Schreiber drži govor na godišnjicu Monroine smrti. On je jednom sreo istomišljenike na groblju i sa njima osnovao fan klub. Od tada je svake godine organizovao parastos u kapeli, u kojoj je obavljen parastos i 1962. godine.


„Mama, hoćeš li i nju da poljubiš?“ Mlada žena u lepršavoj beloj haljini gleda u tamnoljubičast otisak sa ružem za usne iznad ploče sa imenom. Tu piše samo: „Marilyn Monroe. 1926-1962”. Majka odmahuje rukom, a kćerka se tiho kikoće. „Moja baka je imala kartonski izrez Marilyn u beloj haljini u prirodnoj veličini“, kaže Uriah Massie, 20. „Ona je moj idol od malih nogu. Ona je moja omiljena osoba na koju se mogu ugledati." U petak popodne u junu, Massie sa Floride prvi put je posjetila Monroinu grobnicu u Los Angelesu. Dugo se radovala ovom trenutku.

Memorijalni park Westwood Village ušuškan je između prometnog bulevara i modernih nebodera. Ako skrenete desno, možete voziti direktno do mramornog kolumbarijuma, gdje stoje sveže ružičaste ruže i fotografija Monroe. „Ovo je definitivno pravo mjesto za sahranu“, kaže Massie. Tako je mirno, "čak i u ovako velikom gradu." Sanjivo gleda u krošnje drveća kroz koje sijaju sunčevi zraci. Doslovno možete osjetiti Monroino prisustvo, 20-godišnjakinja šapuće tako tiho, kao da se nešto drugo plaši. Bio je to aha trenutak koji je sve stavio u perspektivu. “Bila je prava osoba, prošla je kroz mnogo toga. Ovdje se može obožavati sve dok ovo mjesto postoji.”

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen