Freitag, 16. August 2024

Iz svijeta – Slike dana

 


Trampova noćna mora

Atlanta, SAD. Donald Tramp (78), koji je takođe intelektualno prezreo, smatrao je da može impresionirati svog konkurenta Bajdena, koji je bio tri godine stariji od njega, kao mladi profesionalac. Sada, čak i sa malo sreće, on je dezorijentisani deda nacije: Kamalu Haris, u relativno mladoj dobi od 59 godina, teško je napasti zahvaljujući njenoj kompetenciji i autoritetu. Na nju sada može samo vikivati, ali to mu ne nailazi baš svuda na odobravanje.



Moć slika

Daka, Bangladeš. Propisi o kvotama u osnovi nemaju nikakve zamjerke. Pitanje je kome bi oni trebali koristiti? U Bangladešu bi članovima frakcije premijerke Hasine trebalo dati povlašteni pristup dobro plaćenim pozicijama. Takav je barem bio utisak, koji su studentske grupe stekle kada su vidjele kako se gomila nasilni talas protesta, sa 300 smrtnih slučajeva. Rezultat: Predsjednik je pobjegao helikopterom, a vojska je obavljala službene poslove.



Spomenik od leda

Santiago, Čile. Ono što planinski vodič Daniela Pagli, 43, ovdje predstavlja svijetu, moleći za razum, komad je glečera sa čileanskog giganta El Plomo sa 5.440 metara  visine. Već su Inke, nekada davno, ovdje prinosile svoje ljudske žrtve. Sada planinari ginu, zbog padova ogromnih stijena, jer je čak i na ovoj visini toplije nego što je to dobro za glečere.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen