Freitag, 30. August 2024

Hella ima 100 godina i svakodnevno pleše

 








Helene Sage je skoro umrla prije 100 godina. Rođena je prerano, u sedmom mjesecu majčine trudnoće. Danas je vesela, živahna i uspjeva sama da očisti cijeli stan. “Hella”, kako joj je nadimak, impresivna je od glave do pete!

Živi sama na 2. spratu, 33 stepenice bez lifta. Štap za hodanje, ili hodalica? Ne treba joj. Svoje domaćinstvo vodi gotovo potpuno sama. Svaki dan pleše ispred radija. Ona kaže: "Neću još dugo u dom za penzionere!"

A šta se sve dešavalo u svijetu te 1924. godine. Prvi faks je poslan preko Atlantika, a u Njemačkoj 1 trilion maraka postaje 1 Rentenmark, Adolf Hitler odlazi u zatvor nakon neuspjelog puča. Lenjin umire, a Hela je rođena.

Odrasla je u Gornjoj Šleziji sa sedmoro braće i sestara. Kada su ona i njen deset mjeseci stariji brat krenuli u školu, za njih oboje je bila samo jedna torba. Ona kaže: „Vremena su bila teška i imali smo malo novca. Nije bilo dovoljno za studije, čak ni za časove plesa.” Iz tog vremena dolazi i njen životni moto: „Uvek sam srećna, i bez želja. Radujem svakom novom danu.”

Godine 1958. tada financijski računovođa, uselila se sa suprugom u trosoban stan (74 kvadratna metra) u Esslingenu. Hella je bila u braku sa svojim Richardom 46 godina. On je umro je 1998. godine u 74. godini života. Hella je ostala u trosobnom stanu.

Dječija soba sina Kristofa (71) sada je trpezarija. Ovdje baka Hella služi domaće kolače i kafu za goste i ponosno gleda brojne porodične fotografije.

Tek od proljeća ove godine pomoć u domaćinstvu joj dolazi jednom sedmično na dva sata. 100-godišnjakinja se smeje: „Dobijam obroke na točkovima, ali i sama kuham, obično ustajem u 9 ujutro, zalivam cvijeće, usisavam i čistim.

Penzionerka ide sam u kupovinu, vozi se autobusom na izlete i sastaje se sa prijateljima da igraju remi.

A kako uspjeva da bude tako fit sa 100 godina? Ona kaže: „Volim ples. Svaki dan u dnevnoj sobi uz muziku na radiju.”

Svaki dan se penje gore-dolje do svog stana: “Dobro za moje zdravlje”. Omiljeno jelo joj kako ga ona naziva: “Šniposa – šnicle sa pomfritom i salatom!” Plus: radler (pivo sa gaziranim sokom). "Hella" Sage nije išla kod doktora mnogo godina dok se nije ozbiljno razboljela od korone 2022. godine: "Tada sam mislila da je gotovo." Kako kaže, jedva može da povjeruje da je sa 100 godina tako zdrava: „Moja majka je imala 95, baka 94. Možda nam je to u genima. Zahvaljujem se dobrom Gospodu na tome.”

(msn)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen