Sonntag, 18. August 2024

Prije 125 godina – Rođen majstor filmskog straha

 











Alfred Hičkok je svoje najpoznatije filmove snimio u SAD. No, na njegov 125. rođendan, čak iu njegovom rodnom Londonu, još uvijek postoje brojni podsjetnici na legendarnog reditelja filmskih klasika poput “Vkrtoglavica – iz carstva mrtvih”, “Nevidljivi treći” i “Psiho”. Hičkok je rođen u britanskoj prestonici u Lejtonstonu 13. avgusta 1899. godine.


Njegova slavna filmska karijera započela je nedaleko odatle. Nijemi filmovi iz 1920-ih, kao što su “Labirint strasti”, njegov rediteljski debi ili “Stanar” i danas su poznati prvenstveno filmskim stručnjacima i apsolutnim Hitchcockovim obožavateljima. S druge strane, “A Lady Disappears” iz 1938. jedno je od poznatijih ranih Hičkokovih djela. Snimio je ove filmove u londonskom East Endu za Gainsborough Pictures mnogo prije nego što se preselio u Hollywood.

Na mjestu nekadašnjeg filmskog studija sada se nalazi stambeni kompleks, koji se nalazi u četvrti Shoreditch direktno na Regent's kanalu. U dvorištu, skulptura Hičkokove prepoznatljive glave, veća od života, podseća na slavnu prošlost lokacije. Alfred Joseph Hitchcock rođen je na manje od deset kilometara - u kući u kojoj su njegovi roditelji držali prodavnicu povrća. Imao je brata jedanaest godina starijeg od njega i sedam godina stariju sestru, ali se osjećao kao jedino dijete, kasnije je rekao Alfred Hitchcock. Većinu vremena bio je usamljen.

Njegov otac je smatran udaljenim i strogim. Čak se priča da je jednom dogovorio da policajac zatvori malog Alfreda na nekoliko minuta jer se navodno loše ponašao. Njegova majka je, s druge strane, bila previše zaštitnički nastrojena. Kasnije joj je pripisao liniju trbuha, koja je postala Hičkokov zaštitni znak kao dio njegove slavne siluete. Priča se da je majka često davala sinu nešto da jede kako bi ga smirila.

Inspiracija Jack The Ripper

Sada postoji benzinska stanica na Leytonstone High Roadu, gdje je Hičkok rođen. Nekoliko metara dalje, tabla na pomalo oronuloj zgradi kaže „Hičkokov plejs“. East End Londona, gdje je "Hitch" odrastao, bio je poznat i ozloglašen po serijskom ubici Džeku Trboseku, za koga se kaže da je ubio nekoliko žena u istočnom Londonu krajem 19. veka. Sablasni slučaj, koji je još uvijek bio vruća tema razgovora za vrijeme Hičkokove mladosti, inspirisao je neka od njegovih radova.

Prvi posao u filmskom biznisu dobio je 1920. Kao dizajner naslovnih kartica, bio je odgovoran za uvodne i završne špice, kao i za tekst i dijalog u nemim filmovima. Njegov poslodavac bila je američka filmska kompanija Famous Players-Lasky, koja je imala podružnicu u Londonu. Današnja Paramount Pictures Corporation - skraćeno Paramount - nastala je iz kompanije. Kada su se Famous Players-Lasky povukli iz Britanije, Hičkok je radio za razne nezavisne filmske producente koji su iznajmili studio. Filmofil i poznavalac preuzimao je sve veću odgovornost, a ubrzo je radio i kao umjetnički direktor, dizajner produkcije, montažer, scenarista i asistent režije. Stekao je odličnu reputaciju u industriji i impresionirao šefove studija i druge filmske rukovodioce.

1939. Hičkokovi su emigrirali u SAD

Godine 1925. Gainsborough Pictures mu je konačno dao veliku šansu da režira The Pleasure Garden. Britansko-njemačka koprodukcija bila je umjereno uspješna, ali je pokazala Hitchcockov talenat i bila je važna Zakoračite na njegov put da postane jedan od najvažnijih filmskih stvaralaca u istoriji. U godinama koje su uslijedile, režirao je jedan film za drugim, često snimajući na originalnim lokacijama u britanskoj prijestolnici.

London je također filmska lokacija u holivudskoj produkciji

Još jedna plava ploča u čast direktora može se naći na prometnoj Cromwell Road u četvrti Kensington i Chelsea u zapadnom Londonu. Hičkok je živeo u tipičnoj engleskoj kući u nizu od 1926. do 1939. pre nego što se preselio u SAD sa suprugom Almom i ćerkom Patrišom i tamo slavio uspeh u bioskopima. Alfred Hitchcock se nekoliko puta vraćao u domovinu radi snimanja. U Londonu je snimio “The Red Lola” (1950), “On Call Murder” (1954) i “Frenzy” (1972). Rimejk njegovog trilera iz 1956. verovatno ima najspektakularnije okruženje u britanskoj prestonici “Čovjek koji je previše znao” s Jamesom Stewartom i Doris Day. Dramatični obračun odvija se - kao u originalu iz 1934. - u čuvenom Royal Albert Hallu.

(express)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen