Donnerstag, 15. August 2024

Olimpijski trijumf iluzija

 


Olimpijada u Parizu je svečano zatvorena u nedelju. Slike ostaju. I utisci.

Kada bi sunčeva svjetlost izblijedjela iznad Pariza - mjesta održavanja Olimpijskih igara 2024. - podigla bi se njegova zlatna vatra. Olimpijski plamen je dvije nedjelje visio na 30 metara visine i ispod balona visokog takođe 30 metara, na noćnom nebu francuske prijestonice. I osvijetljene znamenitosti poput Arc de Triomphe, Trijumfalne kapije.

Ali svako, ko je tokom dana posjetio lokaciju u vrtovima Tuileries, u čuvenom Louvreu, mogao se uvjeriti: vatra uopšte nije gorila. Po prvi put, olimpijski simbol je bio ugrađen u magičnu instalaciju: 200 mlaznica za maglu pod visokim pritiskom stvaralo je vodenu paru, što je bilo osvijetljeno sa 40 LED reflektora. Vatra je bila jedna sofisticirana iluzija.

Trijumfalna kapija (Arc de Triomphe) nalazi se usred trga Place de l’Étoile u srcu francuske prijestonice Pariza. Neoklasična građevina je visoka 49,54 m, široka 44,82 m i duboka 22 m. Luk je sagradio francuski car Napoleon I za slavu svoje vojske. Zbog toga se naziva i “oltar domovine”.

Na vrhu Trijumfalne kapije nalazi se krovna terasa na visini od 50 metara. Odavde, posjetioci sa ulaznicom od 16 eura po osobi, koji se popenju uz 284 stepenice, imaju odličan pogled na veličanstveni pariski bulevar Elizejskih poljana, Champs Élysées.

Trijumfalna kapija je takođe poznata po svojim reljefima. Šest bareljefa na vanjskoj strani luka prikazuju scene revolucionarnih i napoleonskih pobjeda. Četiri grupe figura u podnožju luka prikazuju “Trijumf 1810.”, “Otpor”, “Mir”, “Marseljeza” ili. „Egzodus dobrovoljaca 1792.

(bams)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen