Samstag, 31. August 2024

Godišnje vaganje

 








Velika i mala stvorenja su ponovo pregledana u Londonskom zoološkom vrtu, kao dio njihovog poznatog godišnjeg vaganja. Od divljih lavova do sićušnih merkata, svi stanovnici zoološkog vrta podliježu godišnjoj kontroli. Provođenje provjera težine i mjerenja ne samo da pomaže osoblju da pazi na dobrobit životinja, već im omogućava i da identifikuju trudnoću. I ne samo to, već pruža važne informacije za njihovu brigu, kao i za njihove vrste, jer su mnoge ugrožene u divljini i dio su programa uzgoja očuvanja. Težina i mjere životinja učitavaju se u zajedničku bazu podataka pod nazivom Sistem upravljanja zoološkim informacijama. Ovo pomaže zaštitnicima prirode širom svijeta da uporede važne informacije o hiljadama ugroženih vrsta.

Kontrola je trajala nekoliko napornih dana za zoološki vrt, a godišnji događaj je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je Banksyjevo umjetničko djelo naslikano tamo moralo biti uklonjeno radi daljnjeg čuvanja. Djelo, koje prikazuje gorilu kako podiže kapak i dozvoljava brojnim pticama i foku da pobjegnu, zamijenjen je replikom u slengu: "Banksy woz ere", što znači “Banksy je bio ovdje” i nudi izvinjenje svim razočaranim obožavaocima ovog uličnog umjetnika. Slika na ulazu u zoološki vrt bila je deveti i posljednji rad u nizu slika životinja ovog umjetnika, nastalih širom Londona.


Na slikama:

Čuvarka pingvina Jess Ray odmjerava Humboldtove pingvine, ali mali bezobraznik joj se penje na nogu.

Čuvar kamila Mick Tiley tokom vaganja posvećuje veliku pažnju kamili Neomie.

Krznena svinja mangalica traži grickalice prije nego što dopusti da je osoblje izmjeri. Novopridošlice mladunčad lavova u zoološkom vrtu, Mali, Syanii i Shanti bili su u iskušenju da se popnu na vagu da vide kako rastu, a onda su se veselili oko nepoznate table, pokazujući posjetitocima svoje težine.

Banksyjev najnoviji rad pokazao je gorilu koja pušta druge životinje iz zoološkog vrta da pobjegnu.

(mail)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen