Sonntag, 4. August 2024

Prije 40 godina – Poslat prvi interkontinentalni mail

 





Prije 40 godina – Poslat prvi interkontinentalni mail


Mail je stigao 3. augusta 1984. godine iz Massachusettsa u Karlsruhe u Njemačkoj.


Milijarde i milijarde e-mailova šalju se širom svijeta svaki dan. Prvi je stigao u post fah u Njemačkoj prije 40 godina. Uslijedila je uspješna priča. Prvi e-mail koji je ikada stigao u Njemačku bio je bez ukrasa, čak ni pozdrava - umjesto toga bio je vrlo činjeničan.

Visoka osećanja: “Srećni smo što ste ovde”. Michael Rotert ga je primio 3. avgusta 1984. na tadašnjem Univerzitetu u Karlsruheu. "Nismo imali pojma kako će to revolucionirati komunikaciju", kaže 74-godišnjak danas, povodom 40. godišnjice. Prvobitno je to bio čisto akademski poduhvat: povezivanje njemačke istraživačke mreže sa američkom CSNET (Mreža računarskih nauka). Ovaj preteča interneta počeo je sa radom u SAD 1981. godine i trebao je univerzitetima i fakultetima dati slobodan pristup komunikacijskoj mreži za razmjenu, kao što je slučaj sa nasljednikom Karlsruhe univerziteta, Karlsruhe Institute of Technology (KIT) .

Impuls u Njemačkoj je došao od profesora Wernera Zorna, čiji je kolega Rotert i koji je primio prvi e-mail u njemačkoj historiji, barem u cc. Na engleskom 2. avgusta dostavila ga je Laura Breeden sa Massachusetts Institute of Technology (MIT). Kada su u pitanju vremenske zone, Rotert vidi jasnu prednost e-pošte: „Možete raditi asinhrono. Amerikanci su poslali mail dok su još bili budni.”


E mail-poruke se šalju besprekidno - 360 milijardi puta dnevno

Danas je, uprkos svim messenger servisima i društvenim mrežama, e-pošta daleko najčešće korišteno sredstvo komunikacije, posebno u profesionalnom kontekstu, pokazalo je reprezentativno istraživanje instituta za istraživanje javnog mnijenja Civey za Udruženje internet industrije (Eco).

Iz perspektive Michaela Hagenaua, šefa 1&1 mail brendova GMX i Web.de, to je s jedne strane zbog otvorenih standarda na kojima se tehnologija zasniva: „Bez obzira sa kojeg provajdera imate svoju adresu e-pošte , uvek možete komunicirati jedni sa drugima. Messenger servisi i društvene mreže, s druge strane, rade samo unutar zatvorenog kruga članova.” Sa 35 miliona korisnika, Web.de i GMX drže skoro 50 posto tržišnog udjela u ovoj zemlji. S druge strane, e-pošta je oslonac digitalnog života. “Sve što je važno dolazi zajedno u inbox: informacije o ugovoru, fakture, potvrde narudžbi, obavještenja o isporuci, bilteni i lična komunikacija”, kaže on. E-pošta je najvažniji kanal za ozbiljnu komunikaciju sa kompanijama i vlastima. Za skoro svaku uslugu, od online prodavnica do društvenih mreža, registracija se vrši putem e-maila. Broj poslatih i primljenih e-mailova širom svijeta svaki dan je više od 360 milijardi i taj broj raste.


Proboj zahvaljujući besplatnim ponudama i pametnim telefonima

E-pošta je doživjela svoj proboj u privatnoj upotrebi kroz trend ka kućnim računarima iz 1980-ih i kroz besplatne ponude e-pošte 1990-ih. Otkako su pametni telefoni postali široko rasprostranjeni, mobilni pristup vašem poštanskom sandučetu je moguć. E-pošta je prvi izbor, posebno za formalnu komunikaciju i dokumentaciju, kaže Rotert, koji je Eco počasni predsjednik. “Što se tiče forme, e-pošta se nije promijenila u posljednjih 40 godina.”

A danas je takođe je potrebno isto toliko vremena kao i tada.

(express)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen