Mittwoch, 28. August 2024

Nusantara, novi grad koji nastaje u sred džungle

 






Grad kao u naučnofantastičnom filmu, Indonezija otvara svoj novi glavni grad Nusantaru, koji ima i dobre i loše uzore.

Glavni gradovi, građeni sa crteža imaju tu posebnost da se njihovi graditelji ne petljaju u rješenja, već ih grade. Ponekad u stepi (misli se na Astanu u Kazahstanu), ponekad u tropima, kao što je trenutno u Indoneziji. Prenaseljena ostrvska država u jugoistočnoj Aziji odlučila je još 2019. godine da izgradi novu prijestolnicu.

Buduća prijestolnica Nusantara gradi se usred džungle, na ostrvu Borneo. Nova predsjednička palata sa svojim monstruoznim krilima napravljena je po uzoru na orla Garuda, životinje sa grba Indonezije. Još neke joga figure su izvedene iz ponosnog stava mitskog stvorenja, što je također uobičajeno u hinduističkoj mitologiji.

Ove sedmice se prvi put sastala vlada Indonezije u Retorti*, čiji se svjetski poznati arhitekta u Indoneziji zove Nyoman Nuarta. “Nemaju sve države priliku i sposobnost da počnu od nule i obnove svoj kapital”, rekao je odlazeći predsjednik Joko Widodo. Očekuje se da će 2045. godine u Nusantari živjeti 1,9 miliona ljudi.

Ekolozi upozoravaju da bi planirani grad mogao ubrzati krčenje šuma u jednom od posljednjih velikih prašumskih područja na svijetu. Njegov nestanak uzrokuje da stari glavni grad Indonezije Džakarta na ostrvu Java tone u more. Nekadašnja Batavia u Holandskoj Istočnoj Indiji ima 30 miliona stanovnika. Tamošnje sjedište vlade će biti napušteno jer će se Džakarta morati smanjiti, ako nivo mora nastavi rasti zbog klimatskih promjena.


Na slikama:

Predsjednička palata u Nusantari oblikovana je kao mitsko stvorenje, koje ukrašava indonežansku zastavom. Odlazeći predsjednik Jokowi ostavlja svom nasljedniku gigantsko gradilište.


*Retort, naziv za gradove, ili naselja, koji su planski nastali na zemljištu gdje prije nije bilo gradskog naselja.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen