Freitag, 23. August 2024

Prije 48 godina – "Rođeni" - ponos i legenda

 





U Večernjem listu od 27. i 28. marta 1976. godine objavljen je tekst pod naslovom “Rođeni – ponos i legenda”, u rubrici “Između behara i briga”. Rubriku su pripremili: Salim Džombić, Refik Hamzić, Jozo Kraljević, Ivo Lajtman, fotografije: Vjekoslav Bubalo.


“Rođeni ponos i legenda
Kada “Veležž pobijedi svi su Mostarci raspoloženi, kada izgubi svi su gnjevni i ljuti!
Tako je prije dvadsetak godina rekao jedan ugledni Mostarac koji nikada nije posjećivao nogometne susrete, ali je imao izuzetno razumijevanje za sve one koji uživaju u tom sportu, a takvih je u ovom gradu gotovo onoliko koliko ima i stanovnika. Grad živi za klub s bogatom revolucionarnom tradicijom i brojnim natjecateljskim uspjesima. “Velež” je ponas i brıga Mostaraca. On je bio i ostao klub radnih ljudi, klub progresivnih snaga i budućnosti.
Biografija ovog nogometnog kluba isprepliće se s biografijom grada, s razvojem revolucionarnog
radničkog pokreta, s razvojem KPJ, s doprinosom Mostara narodnooslobodila&kom ratu. Iz redova ovog kluba u oslobodilackoj borbi pali su mnogi borci, od kojih su devetorica proglašena narodnim herojima.
U .ovom gradu plivači, kuglaši, rukometaši, atletičari i još neki klubovi nose s ponosom ime “Veleža”.
All, nogometaši su u centru pažnje. “VeleĐ” je postao legenda. Snažan, jak i utjecajan kolektiv. On predstavlja ne samo dio povijesti grada na Neretvi, već i jednu moćnu pokretačku snagu. On ljudima ulijeva zadovoljstvo, snagu, povjerenje.
Mostarski nogometaši, posebno posljednjih godina kada su za dvije godine osvojili drugo mjesto u najkvalitetnjjem rangu natjecanja, igraju maštovito, dopadijivo i efikasno. Ta generacija u kojoj su se nalazili reprezentativcih: Bajević, Maric, Vladić, Hadžiabdic, Primorac i potencijalni kandidati Halilhodžić i Vukoje još nije ispoljila sve na zelenom polju što se od nje očekivalo. Mostarci s nestrpljenjem očekuju povratak iz JNA Bajevića i Topića, kako bi se iduće jeseni kandidirali u borbi za prvaka. To je želja ove generacije »rođenih«, kako se u ovom gradu popularno naziva ovaj klub, kao i svakog Mostarca.
Grad pomaže i razvija sve sportove, ali kada je u pitanju nogometni klub “Velež”- onda je on, s obzirom na ljubav prema ovo klubu, njegove rezultate i uspjehe u prednosti. Jer, “Velež” predstavlja Mostar i Hercegovinu, ljude ovog kraja koji ga vole svim srcem.”

prilog: FK Velež 1976.

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen