Donnerstag, 8. Februar 2024

Izgubljene građevine – Sjeverni logor

 


Sjeverni logor. Nakon dolaska Austrougarske, prva kasarna koja je izgrađena u Mostaru bio je Sjeverni logor – Nordlageri i to već 1878. g. Ispočetka su izgrađene drvene barake za smještaj vojnika, a tek kasnije se pristupilo izgradnji čvrstih objekata. Ova kasarna je služila za smještaj artiljerije i bila je glavna kasarna Mostara pored još dvije (Južni i Zapadni logor). Danas je Sjeverni logor preuređen u studentski kampus s brojnim zgradama i fakultetima.

Ponukani sporom obnovom i rušenjem nekih poznatih građevina iz naše mladosti, prije 10 godina smo kreirali seriju fotografija pod nazivom IZGUBLJENE GRAĐEVINE. Namjera je bila podsjetiti se na one koje su srušene i zauvijek izgubljene ili ubrzati obnovu nekih od njih. Međutim, kao što je vidljivo, ni danas se situacija nije puno promijenila – srušene ne niču ili su u međuvremenu izniknuli neki novi objekti, a oštećeni se ne obnavljaju.

Fotografije su rađene kombinacijom tada (2014. g.) aktualnog stanja objekata te ubacivanjem istih iz doba njihova punog sjaja. Nastojali smo što točnije uglaviti objekte u starije fotografije. Koliko smo uspjeli – procijenite sami.

CIDOM team


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen