Mittwoch, 7. Februar 2024

Foto safari u unutrašnjost cvijeta

 


Šta se dešava unutar cvijetova? Kako bi to saznao, fotograf Michael Wohl - Iffland ih sječe ih žiletom. I daje nam cvjetajuću mrtvu prirodu


Visibaba

U vrijeme njihovog cvjetanja, pčele često još ne lete. Kada nedostataju insekati, biljka sama sebe oprašuje.

Zatvorene kao kada se satelit šalje u svemir

Mak

Privlači bumbare i pčele zbog svoje jake boje. Sjemenke maka nemaju miris i ne daju nektar. Umjesto toga, postoji mnogo polena bogatog proteinima kojim insekti hrane svoje ličinke.

Glavati praziluk

Odiše slatkom aromom i često ga posjećuju bumbari, pčele i leptiri. Nektar i polen ih privlače.

Bijeli luk

Posebno veliki list sigurno obavija mnoge buduće cvjetove dok im se ne dopusti da se razviju.

Cveće je postojalo i prije dinosaurusa.

Cvijet uljanje repice

Cvjeta od marta pa nadalje i spas je za gladne pčele kada drugdje nema nektara ili polena.

Maslačak

Sjeme se već može vidjeti u ovom cvatu. Neke biljke mogu proizvesti sjeme bez oplodnje - identične klonove matične biljke.


Foto safari u unutrašnjost cvijeta.

U početku nježni život počiva u mraku, čvrsto smotan i presavijen u čvrstu školjku. Zaštićen od hladnoće, suše i predatora. Sve do dana kada sunce bude dovoljno visoko, pupoljak sazrije i pukne, a njegov šareni sadržaj se pusti u zrak. Pomalo kao leptir koji se ljušti iz čahure.

Tvorac krhkih rezova na ovim fotografuijama nije ni baštovan ni botaničar, već entuzijasta tehnolog i bivši nastavnik fizike. Michael Wohl-Iffland poduzeo je odgovarajući naučni pogled na pupoljke i cvijeće. “Fasciniraju me mnoge strukture koje su u nastajanju i za koje spolja ne bi ni posumnjali šta su. I kompaktnost, čvrsto stisnuta priroda”, objašnjava on.

„Čak i kada se šalju sateliti u svemir, oni su čvrsto presavijeni jedan uz drugog. Kao cvijet maka prije nego što eksplodira u ljeto.”

Ovako počinje foto safari unutar cvijetova: njegova kamera, digitalni Lumix, snima seriju slika, svaki put pomjerajući fokus i oštrinu za djeliće milimetra. Kamera zatim automatski slaže pojedinačne datoteke fotografija i kombinuje ih u sveukupnu sliku na kojoj se objekat čini oštrim i trodimenzionalnim.

Mnogo truda za nekoga, ko se fotografijom bavi iz strasti, a ne kao profesijom.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen