Dienstag, 27. Februar 2024

Posmatranje slike – Keramika i nešto više

 


Nazvati vazu na slici eklektičnom ili postmodernom, bilo bi malo za reći. Njen dizajn kombinuje drevnu keramiku, dizajn dalekoistočnog porculana i grafite s kraja 20. vijeka, iz ranih dana Gangsta-repa. Keramičar Roberto Lugo kreirao ju je prije pet godina u svom rodnom gradu Kensingtonu u Filadelfiji pod naslovom: “Street Shrine 1: A Notorious Story (Biggie)”.

Sada njegova vaza stiže na izložbu i u Njemačku. Može se vidjeti u Frankfurtu na Majni, u Schirnu. “Kultura – hip-hop i savremena umjetnost u 21. vijeku” naziv je velike izložbe kojom se obilježava 50 godina hip-hopa. Kao i rad Roberta Luga koji pretvara uličnu i crnačku američku kulturu u keramiku svih vrsta, sam hip-hop je oduvijek bio kultura prisvajanja. DJ-evi uzorkuju, MC-ji repuju pod navodnicima, sprejerii sprejem prskaju sve što pruža kolektivna memorija slika.

Lugo, koji sebe naziva, "umjetnik, keramičar, društveni aktivista, pjesnik i pedagog", pravi više od šarenih vaza, ono nešto više. “Street Shine 1” je identitetski, parareligijski artefakt. Reper kojeg prikazuje vaza, u obliku urne, je Christopher George Wallace, svjetski poznat kao The Notorious B.I.G. Život je izgubio u jednom atentatu, prije 27 godina.

(welt)

spagos


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen