Samstag, 24. Februar 2024

Odmor za oči – Nebeski skok

 


Žena pada s neba. Ona stoji kao svijeća u vazduhu: Elisa Cosetti tako stvara spektakularnu sliku dok skače s visine, ispred silueta Dohe, glavnog grada Katara: italijanska skakačica sa litice pada na glavom kao strijela, sa visine od 20 metara.

Samo – mala ispravka – nije bila litica za skakače sa visine na Svjetskom prvenstvu u plivanju. Običan čelični okvir iznad bazena bio je sasvim dovoljan.

Dok je Cosetti (21) zauzela 6. mjesto na kraju ovosedmičnog takmičenja, a Molly Carlson (25) iz Kanade osvojila je zlato, jedna Njemica je, od svih skakačica, izazvala pometnju svojim rezultatom. Ne plasman, nego nešto drugo, puno jače. Deseto mjesto nije bila senzacija.

Prije godinu i po dana Anna Bader iz Morbacha (Rajna-Palatinat) morali si biti izbaviti iz vode, povrijeđenu nakon skoka, u kojem je pogrešno doskočila u vodu. Povratak sportu tada nije dolazio u obzir. Danas ima 40 godina, vrlo često je duplo starija od svojih konkurenatkinja. Ali ona i dalje skače. I to ponovo. Čestitamo!

Skok. Visinski skokovi, a ne “visoko ronjenje” kako bi se moglo doslovno prevesti ovo “High Diving”. Riječ je o takozvanim “tower ili cliff diving” skokovima, koji su bili na programu i na Svjetskom prvenstvu u plivanju u Dohi. Skakači prilikom skoka postižu brzine do 100 km/h.

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen