Samstag, 17. Februar 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Stanje za vrištanje

Ne, ona ne ostavlja nikakvu sumnju u ono što misli o svom predsjedniku: Ova mlada žena protestovala je sa stotinama demonstranata ispred Kongresne palate u Buenos Airesu protiv reformskog paketa šefa države Javijer Mileija. Inicijativa, koja prvobitno uključuje 664 zakona, predviđa privatizaciju brojnih državnih preduzeća, mjere štednje u oblastima kao što su kultura i obrazovanje, te posebna ovlaštenja vlade u slučaju vanredne situacije. Na sastanku koji je trajao nekoliko dana, Predstavnički dom se u principu složio sa verzijom paketa koja je skraćena za polovinu. O preostalim člancima sada se mora raspravljati pojedinačno.



Stajanje na krovu

Svako ko samo baci pogled na fotografiju mogao bi pomisliti da stotine ljudi stoje na prepunoj platformi. Ali vjernici ovdje ne čekaju voz - već stoje na vozu koji zbog ovog opterećenja može samo brzinom hoda ući na željezničku stanicu Tongi u Bangladešu. Svake godine milioni muslimana dolaze u ovaj grad, koji se na sjeveru graniči sa glavnim gradom Dakom, kako bi učestvovali u “Bishwa Ijtema”. Vjerski skup je jedan od najvećih okupljanja na svijetu, ali manje poznat među nemuslimanima od hadža, poznatog hodočašća u Meku.



Teška šetnja

Nakon službe na imanju Sandringham, kralj Charles III i kraljica Kamila su još bili dobro raspoložene, a onda je, dan nakon toga, stigla vijest koja je šokirala kraljevstvo: Tokom operacije prostate kojoj je Charles (75) morao da se podvrgne nedelju dana prije toga, njegovi ljekari su otkrili rak. Palata je naglasila da nije u pitanju prostata, ali su zatajili dalje detalje. Objavljivanje bolesti je veliki korak za kraljevsku porodicu. Kada je Charlesovom djedu Georgeu, 1951. godine odstranjena polovina pluća, doktori su u početku zatajili dijagnozu raka pluća, čak i od samog monarha.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen