Sonntag, 4. Februar 2024

Međunarodni dan borbe protiv raka: Plesni performans u Mostaru

 




Performansom “Vrijeme”, Udruženje građana za maligna oboljenja dojke ”Novi pogled” obilježila je u Mostaru Međunarodni dan borbe protiv raka, koji se u svijetu obilježava 4. februara.

Performans je održan u okviru projekta “StressLess” podržanog od Grada Mostara, a učesnice su kroz plesne korake upozorile javnost na to koliko je ključno na vrijeme otkriti bolest, te kolika je važnost prevencije.

“Ovaj performans ima simboličan naziv, jer je vrijeme jako bitno. Naš glavni rekvizit je sat koji pokazuje pet do dvanaest, jer se za tih pet minuta žena može odlučiti za pregled i uraditi nešto dobro za sebe. Ako se na vrijeme otkrije bolest, kada je rak dojke u pitanju, ali i ostale maligne bolesti, sigurno postoji mogućnost za mnogo bolji život”, rekla je predsjednica Udruženja ”Novi pogled” Maja Memić.

Kako je navela, plesnim performansom, kao simbolom povezivanja s vlastitim tijelom, učesnice su željele pokazati da rak dojke nije kraj života, da oboljele žene nisu izgubile svoju ženstvenost, te da s dijagnozom raka i dalje mogu uživati u životu.

Memić je naglasak stavila i na prevenciju koja je vrlo važan čimbenik u borbi protiv raka dojke, ali i drugih bolesti.

“Ako vodimo računa o prevenciji, mi kao osobe, ali ako i država vodi računa za svoje građane o prevenciji, biće manje oboljelih od raka”, istakla je.

Na kraju je podsjetila da je Udruženje ”Novi pogled” osnovano radi pružanja psihološke podrške oboljelim ženama. Memić smatra da svaka oboljela osoba treba razgovarati s psihologom, koji joj može pomoći u poboljšanju kvalitete života.

“Isto tako, našoj grupi mogu se pridružiti članovi porodice, koji ne znaju kako se nositi s bolešću bliske osobe. Podrška je jako važna u ovoj borbi”, zaključila je Memić.

Inače, Međunarodni dan borbe protiv raka od 2022. do 2024. godine obilježava se s temom “Premostimo jaz u liječenju raka” i aktualizuje pitanje postojećih nejednakosti u dostupnosti kvalitetnih usluga prevencije, dijagnostike, liječenja i podrške oboljelim bez obzira na visinu prihoda, pol, rasu, etnicitet, životnu dob i mjesto gdje ljudi žive.

(Fena)

(NovaSloboda.ba)



Prevencija, redovne kontrole i rana dijagnoza malignih oboljenja spašavaju živote

Brinuti o svom zdravlju, pratiti sve promjene, raditi preventivne preglede i poznavati rizike za određene karcinome, ključni su savjeti za smanjenje oboljevanja od malignih bolesti. Za Svjetski dan prevencije karcinoma, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u informaciji Feni, naglašavaju da preporuka za redovni preventivni pregled vrijedi za sve kategorije stanovništva, posebno za dobne grupe, koje su u povećanom riziku od oboljevanja od tih bolesti.

Osim određenih dobnih grupa (žene 40+ godina i muškarci 45-50+ godina), pod povećanim rizikom su i oni koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu tj. oboljele od malignih bolesti među bliskom srodnicima (majka, otac, sestra, brat).

Kao preporuke za prevenciju malignih bolesti iz Zavoda navode i zdravu ishranu, dovoljno tečnosti, fizičku aktivnost, prestanak pušenja i konzumiranja alkohola.

Maligne bolesti spadaju u hronične nezarazne bolesti, te su, zajedno sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i pretilosti, veliki javnozdravstveni problem. Te su bolesti u Federaciji Bosne i Hercegovine, po oboljevanju i umiranju, na vodećem mjestu.

Prema podacima Zavoda za 2022. godinu, karcinom bronha i pluća vodeća su maligna oboljenja od kojih je umiralo stanovništvo Federacije BiH, sa stopom smrtnosti 48,1 na 100.000 stanovnika. Od te maligne neoplazme znatno više umiru muškarci, nego žene, mada se kroz godine registruje lagani porast smrtnosti žena od malignih neoplazmi pluća.

Kod muškaraca u 2022. godini, među uzrocima smrti od karcinoma, vodeći je karcinom bronha i pluća, te karcinom prostate. Treća najčešća vrsta karcinoma od koga su umirali muškarci u Federaciji BiH u 2022. godini je karcinom kolona (debelog crijeva), a na četvrtom mjestu u 2022. godini bio je karcinom želuca, te pankreasa kao peta maligna neoplazma od koje su najčešće umirali muškarci u Federaciji BiH u 2022. godini.

Karcinom dojke najčešća je maligna neoplazma od koga su umirale žene u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2022. godini. Drugi je karcinom bronha i pluća, slijede karcinomi kolona (debelog crijeva) i pankreasa, a peti po učestalosti u 2022. godini kod žena u FBiH bio je karcinom jetre i intrahepatalnih žućnih vodova.

Pri Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH uspostavljen je 2004. godine Registar za prikupljanje, istraživanje i interpretiranje podataka o svakom novom slučaju raka na području Federacije BiH, kroz određeni vremenski period.

Na osnovu tih pokazatelja, Zavod daje prijedloge sistemskih rješenja za skrining programe i preventivne programe i učinkovite kontrole i sistematske preglede, a s ciljem ranog otkrivanja malignih bolesti.

Karcinom je pojam kojim se označava velika grupa bolesti koje mogu zahvatiti bilo koji dio tijela. Osim tog pojma, kao istoznačnice se koriste rak, maligni tumor i/ili neoplazma. Ono što definiše karcinom kao bolest je brzo stvaranje nenormalnih stanica koje rastu bez ograničenja i šire se tijelom te zahvataju druge organe kao metastaze (presadnice) koje su ujedno i najčešći uzrok smrti od raka.

Svjetski dan prevencije karcinoma (4. februar) obilježava se radi podizanja svijesti o malignim oboljenjima, promicanja načina prevencije, dijagnosticiranja i liječenja, te da bi se poboljšala kvaliteta života oboljelih. To je prilika za podizanje opšteg znanja o karcinomima i razbijanju nekih mitova o tome.

(Fena)

(NovaSlobodas.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen